Teniszkönyök tünetegyüttes

A nem csak teniszezőket érintő teniszkönyök tünetegyüttesről, és az oki terápiáról

Mi a teniszkönyök?

A könyök külső, oldalsó résznek fájdalmas állapota, egészen pontos az úgynevezett epycondilus lateralis humeri (az előbb említett képlet latin neve) gyulladásos állapota).

Hogyan alakul ki?

Az alkaron található, úgynevezett csuklót feszítő izmoknak az indulási pontja a fent említett terület. Amikor ezek az izmok túlterhelődnek feszessé válnak, és az itt található csonthártyát elkezdik húzni (mint, amikor a gyerek tépi a pulcsid, hogy vedd fel, vagy vegyél neki valamit). Ennek a „túl nagy” mechanikai ingernek a hatására a csonthártya begyullad.

Tehát túlfeszülő izmok, csonthártya irritáció, gyulladás.

Kiknél gyakori?

Teniszezők esetében ezek az izmok intenzíven igénybe vannak véve, innen a neve, de nem csak tenisszel lehet ezeket az izmokat túlterhelni. Irodisták, fizikai munkát végzőknél gyakran kialakuló állapot ez.

Milyen tünetei vannak?

Egyre intenzívebben jelentkező helyi és a csukló, kéz mozgásokhoz kapcsolódó fájdalommal, nyomásérzékenységgel jár együtt ez az állapot. A fájdalom nem csak a könyök oldalsó részén jelentkezhet, hanem az alkar területén is.

Mit lehet tenni?

A terápia sajnos nagyon gyakran kimerül a különböző gyulladáscsökkentő készítményekben (krémek, tabletták, tapaszok), amelyek indokoltak lehetnek, DE mi is a valódi kiváltó ok, még egyszer? Az izmok túlzott feszülése! Tehát, ha csak gyulladáscsökkentő készítményt szedünk, kenünk, ragasztunk, a valódi ok nem fog megszűnni, ezért tűnik úgy, hogy makacs és nehezen múló állapot. Nyilván az sem segít, ha átmenetileg nem csökkentjük a terhelést.

Mi lehet akkor a valódi oki terápia?

az alkari feszes izmok lazítása – ezt végezheti manuális (kézzel végzett) terápiával gyógytornász – fizioterapeuta vagy gyógymasszőr, de biztosan adunk otthonra is, kemény kislabdával önmasszázs feladatot, amivel a páciens az otthonában is tudja támogatni a gyógyulás folyamatát;

a nagyon heves fájdalmak esetén szükséges lehet átmenti terhelés csökkentés – attól függően, hogy mi a kiváltó ok: ha sport, akkor azt, ha munka, akkor azt kell csökkenteni (nyugalom, nem örökre), mert különben nem várható javulás. Az úgynevezett kineziotape szalagok szakszerű (nem YouTube-ról otthon végzett) ragasztásával is tudjuk az adott terület feszülését csökkenteni.

A gyulladásos folyamat a szervezet élettani válasza  bármilyen károsító hatásra, a szervezet így végzi a regenerációt. (Néha ugyan zsákutcába fut, ez akkor tud megtörténni, amikor a károsító hatás tartósan fennáll, jelen esetben, a túlterhelés folyamatossá válik, ez a krónikus gyulladás állapota). A gyulladásos folyamat lezajlását lehet lézer-, mágnes- vagy elektroterápiával támogatni, de mozgásterápia nélkül ritkán van valódi siker.

Látszólag paradox módon, de szükséges lesz majd úgynevezett excentrikus tréninggel erősíteni ezeket az izmokat. Mert bizony gyakran azért feszülnek túl, mert nem elég erősek ahhoz a feladathoz, amit elvárunk tőlük.

(Mi az excentrikus tréning? Amikor az izom a munkavégzés során nem megrövidül, hanem úgynevezett kontrollált módon nyúlik. Pl.: Guggolás esetén, az „elülső combizmok” számára a lefele menő fázis, ahol kontroláljuk a lefelé haladó mozgást, hogy ne essünk fenékre. Alkar esetén, ha a lefele néző tenyérrel lassan a feszítésből hajlításba engedjük a kezünket.)

Végül, de nem utolsó sorban érdemes gyógytornász szakemberrel az egész testet egy komplex állapotfelmérésen megnézetni, mert az alkar, főleg sportolók, fizikai munkások esetén kompenzálhat más nem mozgó területet, amitől túlterheltté válik. Gyakran ok például a hátgerinc beszűkült csavarodó mozgása.

Tehát túlterhelt izom okozta gyulladás. Ami nem oldható meg csupán a gyulladás csökkentésével, mert az olyan, mintha engedném a kádba a vizet, és csodálkoznék, hogy nem telik meg, de a dugót éppen dugtam be.

Ha úgy érzi, hogy teniszkönyöke makacsul ragaszkodik önhöz, de ilyen terápiákon még nem volt, nem végzett gyógytornát, akkor igazán még oki terápiát nem kapott, tehát abszolút van potenciál a gyógyulásra.

 

 

A Kristály Patika egészség tanácsadója:

Koncsek Krisztina

Gyógytornász (BSc), TestSzobrász®

Egészségtan tanár (MSc), Erőnléti edző (NASM PES), 
Sportrehabilitációs szakember
Gyógytorna - Fizioterápia rendelő: Szeged, Kölcsey u. 13.
TestSzobrász® & Egészségfejlesztő Műhely: Szeged, József A. sgt. 4.
www.koncsekgyogytornasz.hu
www.koncsekrehabsystem.hu
www.gyogytorna.online
Vissza