Nyáron sokkal egyszerűbb jól és egészségesen lenni! Mit tegyél, hogy ősszel is menjen?

Nyáron sokkal egyszerűbb jól és egészségesen lenni! Mit tegyél, hogy ősszel is menjen?

Mindegy, hogy végig dolgoztad a nyarat, vagy megadatott, hogy szabadságolj, nyáron minden más.

Biztosan többet voltál napon, vízparton, többet sétáltál esténként, többet voltál a természetben, legyen az a kert vagy éppen erdő. És garantáltan több zöldséget, gyümölcsöt ettél. A gyermekes családok, még, ha nehezen is oldják meg a nyári gyermekfelügyeletet, a sulival kapcsolatos: "lecke kész?", "megtanultad?", "mindent beraktál?", "ébredj kérlek!" feszültségektől biztosan mentesülnek. Egy szó, mint száz, nyáron sokkal könnyebb jól lenni, igazoltan jobb a közérzetünk és könnyebb egészségesebben élni.

A természet közelsége támogatja a gyógyulás, regeneráció szempontjából fontos úgynevezett paraszimpatikus idegrendszerünket. Ha sokat vagyunk mezítláb, természetes talajon, az, élettani mechanizmusokon keresztül segíti a gyulladásos folyamatok mérséklését, támogatja a sejtek regenerációját és segíti az idegrendszer harmonikus működését. A séta az ember legtermészetesebb mozgása, semmivel sem helyettesíthető. Kiválóan átmozgatja az egész testet, kiemelten a gerincet, melyre a mai, "ülő életmódunkban" nagy szükség van. A napfény a hormonrendszerünkre hat és természetes módon segít a D vitamin termelésben is.

Tehát nyáron sokkal könnyebb jól és egészségesebben lenni.

Mit lehetne egyszerűen, könnyen tenni, hogy az egyre sötétedő, hűvösödő, őszi hónapokban is tudjunk ebből a jól - létből valamit konzerválni?

 

1. Használd ki a vénasszonyok nyarát, amikor csak lehet legyél napon!

Ha reggel már süt, ébredés után akár pár percnyi napsütés az arcra, segíti a biológiai órád jó működését!

Munka közben, ha megteheted, szünetben menj napra, vagy állj a nyitott ablak elé! Már az 5-10 percnyi napfürdőzés is csodákra képes!

2. Gyermekeknek, felnőttnek egyaránt fontos lenne, az egész napi ülés után, legalább egy tempós séta. 15-20 perc a "háztömb körül" lehetőséget ad beszélgetésre, vagy akár lecke kikérdezésre is, kössétek össze a kellemest a hasznossal!

3. Szedj vitamin készítményeket! A mentális terhelés, több stressz, mind szülőnek, mind gyermeknek egyaránt igénybe veszi a szervezetét. Az iskolai közösségbe való visszatérés, és az őszi időjárás együtt hozza a nagyobb esélyt a vírusfertőzésekre. A megfelelő vitamin és ásványianyag pótlás segít a szervezet optimálisabb működésében.

4. Feküdj korábban! Még akkor is, ha ezer a teendőd még este és azt gondolod, hogy pacsirta alkat vagy (a természetes környezetben, egy kísérletben egész gyorsan mindenki a természet rendjét vette fel alvás szempontjából). Ha dolgoznod, főznöd kell még, tedd inkább hajnalban! Reggel sokkal pihentebb leszel, ha időben kerülsz ágyba! Az éjfél előtti alvás kiemelten fontos a szervezet működése szempontjából!

5. Szeptemberben a túlélés a cél! Ez főleg gyermekes családok számára jó tanács. Ne tervezz be extra feladatot, célt, a napi kötelező teendőkön túl. Igyekezz a kötelezőkön túl olyan dolgokat végezni, amik támogatnak, töltenek! Elég kihívás a szeptemberi órarend, különórák, sportok összehangolása, logisztikája, mással, ha nem muszáj, ne terheld magad.

Ha van mondjuk fél órád, és a kocsiban üldögélsz a gyermekre várva, az  internet böngészése helyett, tegyél be egy rövid relaxációs hanganyagot és pihenj!

6. Tervezz! Ha eddig nem volt nálad ez szokás, vasárnap este szánj egy fél órát arra, hogy a családdal együtt (ha egyedül élsz, akkor is hasznos lehet) megtervezitek a hetet! Ki, mikor, hol van, kit, ki visz, ki vásárol be, és mikor mit esztek! Elkerülhető vele sok hétköznapi feszültség.

7. Hétvégén menj ki a természetbe, és dobd le a cipőd! Az időmenedzsment fontos tudom, ezért a közeli park is jó választás, nem szükséges órákat autózni hozzá! Ha igazán jót akarsz, ne vidd magaddal a telefonod! 

8. A reggeli dugóban vagy a boltban sorban állás közben végezz légzőgyakorlatokat, melyek igazoltan fontosak a szervezet optimális működésében! Nem csak stresszcsökkentő hatásuk van, hanem az orrlégzés a szervezet számos funkcióját támogatja.

 

Nem kell mindig hatalmas dolgokban gondolkodni! Ez a néhány apró trükk, kisebb változtatás egészen könnyedén beilleszthető a mindennapokba és segíthet átvészelni az őszi napokra való átállást!

 

A Kristály Patika egészség tanácsadója:

Koncsek Krisztina

Gyógytornász (BSc), 

Egészségtan tanár (MSc),

TestSzobrász®

Erőnléti edző (NASM PES), 

www.koncsekgyogytornasz.hu

https://gyogytorna.online/

info@koncsekgyogytornasz.hu