Lélegezz az egészségedért!

Lélegezz az egészségedért!

Mi az, ami nélkül csak percek bírjuk ki és mégsem foglalkozunk vele eleget, napjainkban pedig különösen aktuális lenne a fejlesztése? Bizony, a légzés. A levegővétel olyan alapvető funkciója a testünknek, hogy fel sem tűnik, pedig az összes szervünk működésére hatással van.

A levegő beszívása és kiengedése, bár az idegrendszer által automatikusan szabályozott folyamat, azonban nem jelenti azt, hogy mindig mindenkinél optimálisan megy végbe. Az életvitelünk, mindennapi munkánk a légzés folyamatát megváltoztathatja. Biztosan észrevette már, ha izgatott, feszült alig vesz levegőt vagy éppen felszínesen kapkodja. Sokszor használjuk is a kifejezést: „vegyél egy nagy levegőt és lazíts”! Az aktuális érzelmi állapotunk, stressz helyzetünk megváltoztatja a légzés minőségét, a mai világban pedig egyre többet, többször vagyunk feszültek, így ez állandósulhat.

Az ülő-, mozgásban szegény életmód is rányomja a bélyegét a légzésfunkcióra. A fő légzőizmunk, a törzs középső részén található, kupola formájú rekeszizom az ülő, „görnyedő” testhelyzetben nem tud hatékonyan dolgozni. Ez egyrészt tovább rontja a légzés minőségét, másrészt az úgynevezett légzési segédizmoknak  (pl.: nyakizmok, mellizmok) kell besegíteniük. Ezek az izmok azonban nem erre vannak kitalálva, így túlterhelődve panaszossá, fájdalmassá válhatnak.

A légzés alapvető feladat, hogy a sejtjeink működéséhez szükséges oxigént a véráramba juttassa, a sejtek által termelt szén-dioxidot pedig eltávolítsa a testünkből. Ez az életben maradásunkhoz szükséges, de a légzésünk közvetve hatással van az idegrendszerünkre, a mozgatószervrendszerünkre, a vérkeringésre, nyirokkeringésre, belső szerveink működésére, de még a sejtek energiaelőállító folyamataira is.

 

Nézzünk néhány konkrét példát! Mi történik, ha a légzésünk diszharmonikussá válik?

  • Deréktáji panaszok jelenhetnek meg – a rekeszizom fontos szerepet tölt be az ágyéki gerincszakasz stabilitásában, ha nem működik jól, a gerincünk sem fog.
  • Az emésztőrendszerünk enyhébb tünetekkel reagálhat pl.: puffadás, reflux. A beleknek, májnak a légzőmozgás egyfajta masszázs, átmozgatás szükséges, hogy jól funkcionáljanak.
  • A lábból visszafelé történő véráramláshoz nagyon fontos a rekeszizom megfelelő működése, ennek hiányában a vér pangása (nehézláb érzet), visszerek kialakulása is előfordulhat.
  • Ha a légzésünket nem tudjuk kontroll alatt tartani, a stressz miatt túlterheltet szabályozó (vegetatív) idegrendszerünk sem tud megnyugodni, így a feszült állapotunk tartóssá válhat.

 

Jó hír azonban, hogy az optimális, hatékony légzés tanulható, fejleszthető. Kezdje a légzésének a megfigyelésével! Szánjon rá 10 percet, állítson be ébresztőt hozzá. Figyelje meg, hogy milyen az ön légzése? Orron vagy szájon át lélegzik? Mellkasa vagy hasa mozdul inkább? Apró, felszínes, gyors vagy inkább lassabb, mélyebb? A 10 perces légzésmegfigyelés már önmagában nyugtató, lazító hatású tud lenni.

Milyen is az optimális légzés? Orron át történik, a belégzés, kilégzés és kilégzés utáni szünet fázisai megvannak, vállak lazák légzés közben mozdul a hasa és mellkasa is előre, oldalra és kissé a plafon irányába is. Az harmonikus légzés nyugalomban szinte alig hallható.

A légzésfejlesztő gyakorlatok szakértő segítségével egyszerűen megtanulhatóak, napi 15-20 perc gyakorlással pedig már néhány hét alatt érezhető egészség- és életminőség javulást hozhatnak.

 

A Kristály Patika egészség tanácsadója:
Koncsek Krisztina
Gyógytornász (BSc), 
Egészségtan tanár (MSc),
TestSzobrász®
Erőnléti edző (NASM PES), 
www.koncsekgyogytornasz.hu
https://gyogytorna.online/
info@koncsekgyogytornasz.hu
Vissza