• Valós árukészletRaktárról
  • Rendelkezünk patikai üzlettel6721, Szeged, József Attila sgt. 4.
  • Gyors szállítás1-5 munkanap
  • Ingyenes szállítás 15.000 Ft fölöttHázhoz visszük rendelését

WICK COLD AND FLU COMPLEX CITR ÍZŰ POR BELS OLDHOZ

Kiszerelés: 10X
Gyártó: Wick Pharma GmbH
Készleten: 1 db
Egységár: 254,80 Ft/db
2.803 Ft 2.548 Ft
Termékleírás, betegtájékoztató
6.1 Segédanyagok felsorolása

Szacharóz
Citromsav
Borkősav
Nátrium-ciklamát
Nátrium-citrát
Aszpartám (E951)
Aceszulfám-kálium (E950)
Porított mentol aroma
Citrom aromák
Citromlé aroma
Kinolinsárga (E104)


4.6 Termékenység, terhesség, és szoptatás

Terhes nőkkel elvégzett epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az ajánlott mennyiségben alkalmazott paracetamol nincs káros hatással, de a gyógyszer használatára vonatkozóan a betegnek mindenben követnie kell orvosa tanácsait.

A paracetamol ugyan bekerül az anyatejbe, ennek mennyisége azonban klinikailag nem jelentős. A jelenleg elérhető, publikált adatok alapján a szoptatás nem ellenjavallt.

A fenilefrin terhes nőkön történő alkalmazásával kapcsolatban csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre. A fenilefrin alkalmazásához társuló szűkület a méh ereiben és a méh csökkent vérátáramlása magzati hypoxiát okozhat. További információk beérkezéséig a fenilefrin alkalmazása terhesség idején kerülendő, kivéve, amennyiben az orvos az alkalmazást elengedhetetlennek ítéli.

Nem állnak rendelkezésre adatok arra vonatkozóan, hogy a fenilefrin bekerül-e az anyatejbe, és nem érkeztek jelentések a fenilefrinnek a szoptatott csecsemőre gyakorolt hatásairól. További adatok beérkezéséig a fenilefrin alkalmazása szoptatás idején kerülendő, kivéve, amennyiben az orvos az alkalmazást elengedhetetlennek ítéli.

A gvajfenezin terhesség és szoptatás idején történő alkalmazásának biztonságossága nem bizonyított. A készítmény terhesség idején csak abban az esetben alkalmazható, ha az orvos elengedhetetlennek ítéli.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2020.04.18.

3. GYÓGYSZERFORMA

Por belsőleges oldathoz.
Fehéres por.

Az elkészített oldat: sárga, opálos oldat jellegzetes citrus/mentol illattal és ízzel.


4. KLINIKAI JELLEMZŐK


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: egyéb meghűlés elleni kombinációs készítmények, ATC kód: R05X

A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatással egyaránt rendelkezik, amely elsősorban a központi idegrendszeri prosztaglandin-szintézis gátlásával valósul meg.
A gvajfenezin köptető hatású. Ismereteink szerint a köptetők a gyomor nyálkahártyában lévő receptorok stimulálásával enyhítik a kellemetlen köhögést, reflexesen fokozva a légutakban lévő váladékképződést ezáltal megnövelve a légúti váladékok mennyiségét és csökkentve azok viszkozitását. Ez elősegíti a váladék kiürülését és csökkenti a hörgők szöveteinek irritációját.
A fenilefrin-hidroklorid főként közvetlenül az adrenerg-receptorokon fejti ki hatását. Elsősorban alfa adrenerg hatású, és a szokásos adagban nem fejt ki jelentős stimuláns hatást a központi idegrendszerre. Orrdugulást csökkentő hatása jól ismert; az orr nyálkahártyáján kialakuló ödémát az erek szűkítésével csökkenti.

Ismereteink szerint a hatóanyagok nem okoznak szedációt.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

A paracetamol per os alkalmazásakor gyorsan és teljes mértékben felszívódik az emésztőrendszerből. Szájon át történő alkalmazást követően a maximális plazmakoncentráció 10-60 percen belül alakul ki. A paracetamol elsődlegesen a májban metabolizálódik három útvonalon: glükuronidációval, szulfát képzéssel és oxidációval. A vizelettel választódik ki, főként glükuronid- és szulfát konjugátumok formájában. Az eliminációs felezési idő 1-3 óra között mozog.

Per os alkalmazás után a gvajfenezin gyorsan felszívódik az emésztőrendszerből; maximális vérszintjét a bevétel után 15 percen belül éri el. Gyorsan lebomlik a vesékben béta (2 metoxi fenoxi) tejsavvá történő oxidációval, amely a vizelettel ürül ki. Eliminációs felezési ideje egy óra.

A fenilefrin-hidroklorid szabálytalanul szívódik fel az emésztőrendszerből és a bélből, illetve a májban a monoaminőoxidáz enzim hatására "first-pass" mechanizmuson megy keresztül; ezért a szájon át alkalmazott fenilefrin biohasznosulása alacsony. A vizelettel választódik ki, majdnem kizárólag szulfát-konjugátum formájában. A gyógyszer a maximális plazmakoncentrációt 1-2 órán belül éri el, plazmafelezési ideje pedig 2-3 óra.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

A hatóanyagokkal kapcsolatban a szakirodalomban közölt preklinikai biztonságossági adatok nem igazoltak olyan jelentős és következetes eredményeket, amelyek a készítmény javasolt adagolása és felhasználása esetén érvényesek lennének, és amelyeket az alkalmazási előírás más részeiben még nem említettünk.6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

A laminált tasak belső összetétele:
Etilén/metakrilát kopolimer (Surlyn) 25 g/m2 aluminiumfólia 15 mikron/kis sűrűségű polietilén 12 g/m2/papír 45 g/m2 (külső réteg).
Kiszerelés: öt és tíz tasakot tartalmazó doboz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomban.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Nincsenek különleges előírások.

Megjegyzés: (keresztjelzés nélkül)
Osztályozás: I. csoport
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A termék feloldás utáni eltarthatósági feltételeit lásd a 6.3 pontban.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

3 év.
Eltarthatóság a feloldás után: Az elkészített oldat 90 percig stabil.


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Wick Pharma, Zweigniederlassung der Procter & Gamble GmbH
Sulzbacher Str. 40-50
D-65824 Schwalbach am Taunus
Németország


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

OGYI-T-21591/01 5×
OGYI-T-21591/02 10×


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK / MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA


A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2011. január 4.

A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2017. november 7.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2020.04.18.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A paracetamol májkárosító hatását a túlzott alkoholfogyasztás felerősítheti. Metoklopramid vagy domperidon felgyorsíthatja, a kolesztiramin pedig lecsökkentheti a paracetamol felszívódását.

A máj mikroszómális enzimeket indukáló szerek, például alkohol, barbiturátok, monoaminooxidáz gátlók és triciklusos antidepresszánsok fokozhatják a paracetamol májtoxicitását, különösen túladagolás után.

Az izoniazid csökkenti a paracetamol clearance-ét, ezáltal fokozhatja annak hatását és/vagy toxicitását, a májban történő metabolizmus gátlása útján.

A probenecid közel felére csökkenti a paracetamol clearance-ét azáltal, hogy gátolja annak glükuronid konjugációját. A paracetamol dózisának csökkentése mérlegelendő, amennyiben probeneciddel egyidejűleg kell alkalmazni.

A paracetamol rendszeres szedése csökkentheti a zidovudin metabolizmusát (a neutropenia fokozott kockázata).

Vérnyomásemelő kölcsönhatások léphetnek fel szimpatomimetikus aminok, mint például a fenilefrin, és monoaminooxidáz-gátlók között. A fenilefrin nemkívánatos kölcsönhatásba léphet szimpatomimetikumokkal, és csökkentheti a béta-blokkoló gyógyszerek, a metildopa és más vérnyomáscsökkentők hatásosságát (lásd 4.4 pont). Az olyan betegségek, amelyekre ezeket a gyógyszereket kell szedni, ennek a készítménynek az ellenjavallatai.
A warfarin és más kumarin-származékok véralvadásgátló hatását fokozhatja a paracetamol rendszeres alkalmazása, amely megnöveli a vérzés kockázatát; az alkalmankénti szedésnek ilyen tekintetben nincs jelentős hatása.

A paracetamol és számos egyéb gyógyszer közötti farmakológiai kölcsönhatás előfordulásáról érkeztek jelentések. Ezeknek akut alkalmazás esetén, és a javasolt adagolásban várhatóan nincs klinikai jelentőségük.

A szalicilátok/aszpirin megnyújthatja a paracetamol eliminációs felezési idejét.

A paracetamol csökkentheti a lamotrigin biohasznosulását, ezzel lehetségesen gyengítve annak hatását, azáltal, hogy felgyorsítja a hatóanyag máj metabolizmusát.

Fennáll annak a lehetősége, hogy a digitálisz érzékennyé teszi a szívizmot a szimpatomimetikus gyógyszerek hatásaira.

A paracetamol befolyásolhatja a foszfowolframátos húgysavtesztek és a vércukor-vizsgálatok eredményeit.


6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A készítmény hosszú távú alkalmazása nem javasolt.

A betegek figyelmét fel kell hívni arra, hogy a készítményt ne szedjék együtt más paracetamol tartalmú gyógyszerekkel, illetve egyéb olyan termékkel, amely ugyanezeket a hatóanyagokat tartalmazza. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy nem szabad egyidejűleg más köhögéscsillapítót, megfázás vagy orrdugulás elleni készítményt szedni, illetve alkoholt fogyasztani. Az orvosnak vagy gyógyszerésznek ellenőriznie kell, hogy a beteg nem kap többféle adagolási módban (pl. szájon át és lokálisan - nazális, fülészeti és szemészeti készítmények) szimpatomimetikumokat tartalmazó gyógyszereket.

Ez a gyógyszer csak akkor javasolható, ha minden tünet (fájdalom és/vagy láz, orrdugulás és hurutos köhögés) jelen van.

Nem-cirrhoticus alkoholos májbetegség esetén nagyobb a túladagolás veszélye.
Digitáliszt, béta-adrenerg-blokkoló gyógyszereket, metildopát vagy egyéb vérnyomáscsökkentőt szedő betegeknél óvatosan alkalmazható (lásd 4.5 pont).

Prostata hypertrophiás betegeknél óvatosan alkalmazható, mert hajlamosak lehetnek a vizeletretencióra.
Fenotiazinokat kapó betegeknél a szimpatomimetikumokat tartalmazó készítmények fokozott körültekintéssel alkalmazhatóak.
Raynaud-tünet esetén alkalmazása körültekintést igényel.

A készítmény alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben visszatérő vagy krónikus köhögéstől szenved, amit dohányzás, asztma, krónikus bronchitis vagy emphysema okoz.

Károsodott májfunkciójú betegek esetén, beleértve a nem-cirrhoticus, alkoholos májbetegségeket is, a paracetamol alkalmazásakor ovatosság javasolt. Alkoholos májbetegségben szenvedőknél nagyobb a túladagolás veszélye.

Súlyos hemolyticus anaemiában, glükóz-6-dehidrogenáz-hiányban szenvedő betegek, vagy dehidrált illetve krónikus táplálkozási rendellenességben szenvedő betegek esetén a paracetamolt elővigyázatossággal kell alkalmazni.

Szacharózt tartalmaz. A ritka örökletes fruktóz-intoleranciában, glükóz-galaktóz glükóz-galaktóz malabszorpcióban vagy szacharáz-izomaltáz hiányban szenvedők nem szedhetik ezt a gyógyszer.
Adagonként 157 mg nátriumot tartalmaz. Kontrollált nátriumtartalmú diétán lévő betegeknél ezt a körülményt figyelembe kell venni.
Aszpartámot (E591), azaz fenilalanin-forrást tartalmaz. Fenilketonúriás személyek számára káros lehet.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ilyen tevékenységek végzése esetén az olyan mellékhatások, mint például a szédülés és zavartság lehetőségét figyelembe kell venni.


4.9 Túladagolás

PARACETAMOL
Különösen idős betegeknél, kisgyermekeknél, májbetegeknél, krónikus alkoholizmus esetén és krónikusan alultáplált betegeknél fennáll a mérgezés kockázata. A túladagolás ezekben az esetekben halálos kimenetelű lehet.

10 g vagy annál több paracetamol bevétele felnőtteknél májkárosodást idézhet elő. 5 g vagy annál nagyobb mennyiségű paracetamol szervezetbe kerülése májkárosodást okozhat a fokozott kockázatú betegek esetében (lásd alább).

Rizikófaktorok
Ha a beteg
a) tartósan karbamazepint, fenobarbitált, fenitoint, primidont, rifampicint, orbáncfüvet vagy más májenzimeket indukáló gyógyszert szed,
Vagy
b) rendszeresen az ajánlott mennyiséget meghaladó mértékben fogyaszt alkoholt,
Vagy
c) ha glutation-depléció valószínűsíthető, pl. étkezési zavar, cysticus fibrosis, HIV-fertőzés, éhezés vagy cachexia esetén.

Tünetek
A paracetamol túladagolás tünetei az első 24 órában sápadtság, hányinger, hányás, étvágytalanság és hasi fájdalom. A májkárosodás jelei a fogyasztást követő 12 48 órában válhatnak nyilvánvalóvá. A glükóz-anyagcsere rendellenességei és metabolikus acidózis jelentkezhetnek. Súlyos mérgezés esetén a májelégtelenség encephalopathiához, vérzéshez, hypoglykaemiához, agyödémához és halálhoz vezethet. Súlyos májkárosodás hiányában is kialakulhat akut tubularis necrosissal járó akut veseelégtelenség, amelyre ágyéktáji fájdalom, haematuria és proteinuria utalhat. Szívritmuszavarról és pancreatitisről is beszámoltak.

Kezelés
Paracetamol-túladagolás esetén azonnali beavatkozás szükséges. A beteget súlyos korai tünetek jelenléte nélkül is sürgősségi kórházi ellátásban kell részesíteni. A tünetek korlátozódhatnak pusztán hányingerre vagy hányásra, és nem feltétlenül tükrözik a túladagolás súlyosságát vagy a szervkárosodás kockázatát. A kezelésnek összhangban kell lennie az érvényben lévő kezelési irányelvekkel.

Ha a túladagolás egy órán belül következett be, aktív szén alkalmazása megfontolandó. A vérplazma paracetamol-koncentrációját a bevétel után 4 órával vagy később kell megmérni (ennél korábban a koncentrációt nem lehet megfelelő biztonsággal megállapítani). N-acetil-cisztein-kezelést a paracetamol fogyasztását követően akár 24 óra múlva is lehet alkalmazni, maximális védőhatást azonban a fogyasztást követő 8 órán belül lehet elérni. Ezen idő után az antidotum hatékonysága meredeken csökken. Szükség esetén a páciens intravénásan kaphat N-acetil-ciszteint a megfelelő adagolási rezsim szerint. Ha hányás nem jelentkezik, kórháztól távol eső helyeken metionin orális alkalmazása hasznos alternatíva lehet. Azon betegek kezelésében, akiknél a bevételt követő 24 órán túl is súlyos májelégtelenség áll fenn, mérgezési vagy májspecialista osztály konzíliuma szükséges.

FENILEFRIN-HIDROKLORID
A fenilefrin-túladagolás tünetei az ingerlékenység, fejfájás, valamint a vérnyomás emelkedése és következményes reflex bradycardia és arrhythmiák.
Az emelkedett vérnyomást alfa-receptor-antagonistával, például intravénás fentolaminnal kell kezelni. A vérnyomás csökkentése, reflex mechanizmussal, megnöveli a szívfrekvenciát, de szükség esetén ez megtámogatható atropin adásával is.

GVAJFENEZIN
Az enyhe vagy közepesen súlyos túladagolás szédülést és emésztőrendszeri zavarokat okozhat. Nagyon nagy adagban izgatottságot, zavartságot és légzésdepressziót okozhat. Gvajfenezint tartalmazó készítményeket nagy mennyiségben fogyasztó betegeknél húgykövek kialakulásáról számoltak be.
A kezelés tüneti, gyomormosásból és szupportív terápiából áll.4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A nemkívánatos hatások előfordulási gyakoriságát általában az alábbi kategóriákra osztjuk:
Nagyon gyakori (? 1/10)
Gyakori (? 1/100 - < 1/10)
Nem gyakori (? 1/1000 - < 1/100)
Ritka (? 1/10000 - < 1/1000)
Nagyon ritka (< 1/10 000)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem meghatározható).

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: A fenilefrin ritkán (? 1/10 000 - 1/1000 esetben) tachycardiát okozhat.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: Nagyon ritkán (< 1/10 000 esetben) vér dyscrasiák, pl. thrombocytopenia, agranulocytosis, haemolyticus anaemia, neutropenia, leukopenia, pancytopenia előfordulásáról számoltak be a paracetamollal kapcsolatban, de nem szükségszerűen igazoltak ok-okozati összefüggést.

Idegrendszeri betegségek és tünetek: A többi szimpatomimetikus aminhoz hasonlóan ritkán (? 1/10000 - 1/1000 esetben) előfordulhat álmatlanság, idegesség, tremor, szorongás, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység és fejfájás.
A fejfájás és a szédülés ritkán (? 1/10 000 - 1/1000 esetben) a gvajfenezinnel is előfordulhat.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: A szimpatomimetikumok gyakori mellékhatása (? 1/100 1/10 esetben) az étvágytalanság, hányinger és a hányás, amelyek a fenilefrinnél és előfordulhatnak.
A gvajfenezinnel össszefüggő leggyakoribb mellékhatások az emésztőrendszeri panaszok, hányinger, hányás és hasmenés, de ezek ritkán (? 1/10 000 - 1/1000 esetben) fordulnak elő.
A paracetamol ritkán emésztőrendszeri hatásokat okoz; a normálisnál nagyobb adagok lenyelése után akut pancreatitis kialakulásáról számoltak be.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: Alkalmanként interstitialis nephritis előfordulásáról számoltak be nagy adag paracetamol hosszú távú alkalmazása után.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: A paracetamollal összefüggésben ritkán (? 1/10 000 - 1/1000 esetben) előfordulhat túlérzékenységi reakció, így bőrkiütés és urticaria. Nagyon ritkán súlyos bőrreakciókról számoltak be paracetamol alkalmazása esetén.

Érbetegségek és tünetek: A fenilefrinnel összefüggésben ritkán (? 1/10 000 - 1/1000 esetben) előfordulhat fejfájással, hányással és palpitatióval járó magas vérnyomás.

Immunrendszeri betegségek és tünetek: Ritkán (? 1/10 000 - 1/1000 esetben) allergiás vagy túlérzékenységi reakciók előfordulásáról számoltak be a fenilefrinnel és a paracetamollal összefüggésben is, melynek tünetei például a bőrkiütések, urticaria, anaphylaxia és bronchospasmus.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek: Ritkán (> 1/10 000 - < 1/1000) Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények (a máj transzaminázok szintjének emelkedése).

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.
Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.


4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás
Felnőttek, idősek és 12 éves vagy idősebb gyermekek: egy tasak por.
Szükség esetén négyóránként ismételhető, 24 órán belül legfeljebb négy adag (tasak) alkalmazható.
12 évnél fiatalabb gyermekeknél csak külön orvosi javaslatra alkalmazható.
Májkárosodásban vagy súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknek nem adható (lásd 4.3 pont).
Ha a tünetek 3 nap után nem múlnak, orvoshoz kell fordulni.

Gyermekek és serdülők
A WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítmény ellenjavallt 12 éves kor alatti gyermekeknél. (lásd 4.3 pont).

Az alkalmazás módja
Egy tasak tartalmát oldja fel egy normál bögre forró, de nem forrásban lévő vízben (kb. 250 ml). Hagyja iható hőmérsékletre lehűlni.


4.3 Ellenjavallatok

A készítmény hatóanyagaival (paracetamol, gvajfenezin, fenilefrin-hidroklorid) vagy a 6. pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
Májkárosodás vagy súlyos vesekárosodás;
Hypertonia;
Hyperthyreosis;
Diabetes mellitus;
Szívbetegség;
Zárt zugú glaucoma;
Porphyria;
Alkalmazása triciklusos antidepresszánsokat szedő betegeknél;
Alkalmazása olyan betegeknél, akik monoaminooxidáz-gátlókat (MAOI-k) szednek vagy az utóbbi 2 hétben ilyen gyógyszert szedtek;
Alkalmazása béta-blokkoló gyógyszereket szedő betegeknél;
Alkalmazása olyan betegeknél, akik szimpatomimetikumokat szednek.
12 év alatti gyermekek.


4.1 Terápiás javallatok

Az enyhe vagy mérsékelt fájdalommal, lázzal, orrdugulással és hurutos köhögéssel járó megfázás, meghűlés és influenza rövid távú tüneti kezelésére.


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

500 mg paracetamolt, 200 mg gvajfenezint és 10 mg fenilefrin-hidrokloridot tartalmaz tasakonként.

Ismert hatású segédanyagok: 2000 mg szacharóz, 6 mg aszpartám, 157 mg nátrium.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz
paracetamol, gvajfenezin, fenilefrin-hidroklorid


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz bevétele előtt
3. Hogyan kell szedni a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A WICK COLD AND FLU COMPLEX CITROM ÍZŰ POR BELSŐLEGES OLDATHOZ ÉS A MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére szolgál.
Három hatóanyagot tartalmaz:
A paracetamol jól ismert fájdalomcsillapító. A különböző fájdalmak, így a fejfájás és a torokfájás megszüntetésére és a láz csillapítására alkalmazható.
A gvajfenezin (köhögéscsillapító) fellazítja a váladékot és enyhíti a hurutos köhögést.
A fenilefrin-hidroklorid (orrdugulás elleni szer) csökkenti az orrjárat duzzanatát, így enyhíti az orrdugulást.
Csak akkor alkalmazza a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt, ha fájdalmai/vagy láza, orrdugulása és hurutos köhögése van.


2. TUDNIVALÓK A WICK COLD AND FLU COMPLEX CITROM ÍZŰ POR BELSŐLEGES OLDATHOZ BEVÉTELE ELŐTT

Ne szedje a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt:
ha allergiás (túlérzékeny) a paracetamolra, gvajfenezinre, fenilefrin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
ha szívbetegségben szenved
ha magas a vérnyomása (esszenciális hipertónia)
ha májproblémája van, vagy súlyos vesebetegségben szenved
ha pajzsmirigy-túlműködésben szenved
ha cukorbeteg
ha zárt zugú zöld hályogban szenved (a szem belső nyomása megemelkedett)
ha porfíriában szenved, amely egy olyan örökletes betegség, amelyre jellemző a vizeletben nagy mennyiségben jelen lévő pigmentek
ha triciklusos antidepresszánsokat szed
ha béta-blokkolókat szed
ha monoaminooxidáz-gátlókat (MAOI-kat) szed a depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére, vagy az elmúlt 14 napban ilyet szedett
ha a vérnyomás csökkentésére vagy a mellkasi fájdalom (angina) kezelésére szed gyógyszereket.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Fontos: Paracetamolt tartalmaz.
Ne szedje együtt más paracetamol-tartalmú készítménnyel.
Túladagolás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha jól érzi magát, a késleltetett, súlyos májkárosodás kockázata miatt.
Ne szedje együtt más influenza, meghűlés vagy orrdugulás elleni készítménnyel.

Kérdezze meg kezelőorvosát a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítmény alkalmazása előtt:
ha problémája van a májműködésével
ha Ön férfi és prosztata-megnagyobbodásban szenved, mert ilyen esetben a vizelési nehézségei súlyosbodhatnak
ha vérkeringési problémája van (például Raynaud-szindrómás)
ha visszatérő vagy hosszú ideje fennálló (krónikus) köhögéstől szenved, amit dohányzás, asztma, krónikus légcsőhurut (bronhitisz) vagy tüdőtágulat (emfizéma) okoz.
ha súlyos vérszegénységben (hemolitikus anémiában), glükóz-6-dehidrogenáz-hiányban, krónikus táplálkozási rendellenességben szenved vagy csökkent szervezete folyadéktartalma (dehidrált).

Gyermekek és serdülők
Ne adjon WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt 12 éves életkor alatti gyermekeknek.

Egyéb gyógyszerek és a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítmény szedése előtt, ha az alábbiakat szedi:
paracetamolt vagy más orrdugulás elleni szert tartalmazó gyógyszer a meghűlés és influenza kezelésére.
Ha ezeket szedi, akkor ne vegye be a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt.
monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók) a depresszió, illetve a Parkinson-kór kezelésére. Ne szedje a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt, ha az elmúlt 14 napban MAO-gátlókat szedett.
triciklusos antidepresszánsok a depresszió kezelésére, például amitriptilin vagy imipramin.
vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, így például béta-blokkolók, valamint a szív működését javító, illetve a szabálytalan szívverést korrigáló gyógyszerek (digoxin, lanoxin, digitoxin)
fenotiazinok (ezeket antipszichotikus gyógyszerként alkalmazzák olyan betegségek kezelésére, mint például a skizofrénia vagy a paranoia, illetve a hányinger és a hányás megelőzésére).
hányinger- és hányáscsillapító gyógyszer (például metoklopramid vagy domperidon)
vérhígító gyógyszerek (véralvadásgátlók), mint például warfarin vagy egyéb kumarin származékok
koleszterinszint-csökkentők (például kolesztiramin)
nyugtatók (barbiturátok)
probenecid vagy AZT (zidovudin)
izoniazid (a tuberkulózis kezelésére és megelőzésére szolgáló gyógyszer).

A WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz egyidejű bevétele étellel és itallal
A készítményt nem szabad alkoholos italokkal bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
A WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz alkalmazása nem javasolt terhesség és szoptatás idején: alkalmazás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény szédülést vagy zavartságot okozhat. Ha ez előfordul, akkor ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.

A WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítmény tartalmaz:
Aszpartámot (E591), mely egy fenilalanin-forrás. Fenilketonúriás személyek számára káros lehet.
Szacharózt. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Nátriumot (adagonként 157 mg), amit kontrollált nátriumdiétát tartó betegek esetén figyelembe kell venni..


3. HOGYAN KELL SZEDNI A WICK COLD AND FLU COMPLEX CITROM ÍZŰ POR BELSŐLEGES OLDATHOZ KÉSZÍTMÉNYT?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és 12 év feletti gyerekek:
Szükség szerint 4-6 óránként 1 tasak. 24 órán belül 4 tasaknál többet nem szabad elfogyasztani.

Ne lépje túl a megadott adagot.
A készítményt nem szabad alkoholos italokkal bevenni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
12 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható.

Az alkalmazás módja
Ez a gyógyszer egy vízben oldódó por, amelyet forró italként fogyasztunk.
Egy tasak tartalmát oldja fel egy normál bögre forró, de nem forrásban lévő vízben (kb. 250 ml). Hagyja iható hőmérsékletre lehűlni, és igya meg a sárga, opálos oldatot jellegzetes citrus/mentolos illattal és ízzel.

A kezelés időtartama
A készítmény hosszú távú alkalmazása nem javasolt.
Ha tünetei több mint 3 napig fennmaradnak, vagy rosszabbodnak, forduljon orvosához.

Ha az előírtnál több WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt vett be
Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha véletlenül az előírtnál többet vett be, vagy a javasoltnál többet adott be egy gyereknek, akkor is, ha Ön/a gyermek jól érzi magát, a késleltetett, súlyos májkárosodás kockázata miatt.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és sürgősen forduljon orvoshoz.
" Nagyon ritkán súlyos bőrreakciókról számoltak be. Ritkán súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás sokk); asztmás légzés, illetve légzési nehézségek is előfordulhatnak.
(Ritka: 1000 beteg közül 1-nél kevesebbet, de 10 000 beteg közül 1-nél többet érint; nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érint)

" A paracetamollal összefüggésben nagyon ritkán (10 000 ember közül legfeljebb 1 beteget érint) előfordulhatnak bizonyos vérsejt rendellenességek és hasnyálmirigy-gyulladás.

Egyéb mellékhatások
Gyakoriság Mellékhatás
Gyakori (10 beteg közül 1-nél kevesebbet, de 100 beteg közül 1-nél többet érint). Étvágytalanság, hányinger, illetve hányás
Ritka (1000 beteg közül 1-nél kevesebbet, de 10 000 beteg közül 1-nél többet érint). Allergiás reakciók (például bőrkiütés vagy csalánkiütés)
Gyomorfájás, hasmenés
Fejfájás, szédülés
Heves szívdobogás (palpitáció), magas vérnyomás
Alvászavar (álmatlanság), idegesség, remegés (tremor), ingerlékenység, nyugtalanság, zavartság szorongás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. HOGYAN KELL A WICK COLD AND FLU COMPLEX CITROM ÍZŰ POR BELSŐLEGES OLDATHOZ KÉSZÍTMÉNYT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 ?C-on tárolandó.

A tasakon vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítményt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Eltarthatóság feloldás után: Az elkészített oldat 90 percig stabil.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz?
A gyógyszerből egy tasak egy adagot tartalmaz az alábbi hatóanyagokkal: 500 mg paracetamol, 200 mg gvajfenezin és 10 mg fenilefrin-hidroklorid.

Egyéb összetevők: szacharóz, citromsav, borkősav, nátrium-ciklamát, nátrium-citrát, aszpartám (E951), aceszulfám-kálium (E950), porított mentol aroma, citrom aromák, citromlé aroma, kinolinsárga (E104). Lásd a 2. pont végét.

Milyen a WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz laminált tasakokba és dobozba csomagolt fehéres por. A készítmény 5 és 10 db tasakot tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Wick Pharma, Zweigniederlassung der Procter & Gamble GmbH,
Sulzbacher Str. 40-50,
D-65824 Schwalbach am Taunus,
Németország

Gyártó
Wrafton Laboratories Limited
Braunton,
Devon,
EX33 2DL
Nagy-Britannia

vagy

Procter & Gamble Manufacturing GmbH
Procter & Gamble Strasse 1
64521 Gross-Gerau, Hessen
Németország

OGYI-T-21591/01 5 db
OGYI-T-21591/02 10 db

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyeztékEgyesült Királyság Vicks Cold & Flu Care Daymed Plus Hot Drink

Magyarország WICK Cold and Flu Complex Citrom ízű por belsőleges oldathoz
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.április

Vissza