• Valós árukészletRaktárról
  • Rendelkezünk patikai üzlettel6721, Szeged, József Attila sgt. 4.
  • Gyors szállítás1-5 munkanap
  • Ingyenes szállítás 15.000 Ft fölöttHázhoz visszük rendelését

SUPRADYN PEZSGŐTABLETTA

Kiszerelés: 10X
Gyártó: Bayer Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Készleten: 0 db
Egységár: 131,50 Ft/db
1.447 Ft 1.315 Ft
Termék jelenleg nem elérhető!
Termékleírás, betegtájékoztató
4.1 Terápiás javallatok

Fokozott szükséglet vagy csökkent bevitel okozta általános vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.
A multivitamin pótlás különösen javasolt az alábbi esetekben:
- növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, betegség, lábadozás, antibiotikum, ill. kemoterápiás kezelés,
- fogyókúra, fizikai igénybevétel, alkohol abúzus, dohányzás, gyomor-bél rendellenességek.


4.3 Ellenjavallatok
" a készítmény hatóanyagaival vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység
" fennálló A- vagy D-hypervitaminosis
" hypercalcaemia
" súlyos hypercalciuria
" veseelégtelenség
" egyidejű retinoid kezelés
" réz és/vagy vas anyagcsere zavar (pl. Wilson kór).


4.2 Adagolás és alkalmazás

Felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek étkezés közben naponta 1 pezsgőtabletta javasolt
1 pohár vízben feloldva.


4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Javasolt adagolás megtartásánál nem várható. Ritkán gastrointestinális tünetek (pl. hasi diszkomfort, constipatio, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet. Igen ritkán túlérzékenységi reakciót okozhat. Ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk). Amennyiben allergiás reakció jelentkezik, a kezelést abba kell hagyni és orvosi segítség szükséges.
A riboflavin-tartalom miatt a vizelet erős sárga színűvé válhat és a tabletta vastartalma a székletet feketére festheti.


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok,

Farmakoterápiás csoport: Multivitaminok és ásványi anyagok kombinációi
ATC-kód: A11A A03

A Supradyn olyan multivitamin készítmény, amely 12 vitamin és 8 ásványianyag, illetve nyomelem kombinációját tartalmazza. A vitamin-mennyiségeket az Európa Tanács és az USA Nemzeti Kutatási Tanács által javasolt RDA (ajánlott napi bevitel) alapján határozták meg.

A vitaminok létfontosságú anyagok. Nélkülözhetetlenek a szénhidrátok-, az energia-, a lipidek-, a nukleinsavak és a fehérjék metabolizmusában, valamint az aminosavak, a kollagén és a neurotranszmitterek szintéziséhez.

Amellett, hogy a vitaminok a szervezet alapvető metabolikus folyamataiban vesznek részt, szerepük van a metabolikus folyamatok szabályozásában és koordinálásában.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a csontok növekedéséhez, a sebgyógyuláshoz, az érrendszer integritásához, a mikroszómális gyógyszer-metabolizmushoz és detoxifikációhoz, az immunműködéshez, a fejlődés és differenciálódás, stb. során.

Az akut vitaminhiány ismert következményein kívül egyre több adat bizonyítja a megfelelő vitamin ellátottság szerepét a betegségek megelőzésében és az egészség és a fizikai-, szellemi teljesítőképesség fenntartásában.

Az ásványi anyagok, nyomelemek szintén létfontosságú anyagok. Sokféle élettani szerepük van: katalizálnak számos enzimatikus reakciót, strukturális alkotórészei az enzimeknek, hormonoknak, neuropeptideknek és hormonreceptoroknak, több ponton részt vesznek a metabolizmusban, ingerületátvitelben, a csontok és a fogak felépítésében stb.

Vitaminhiány számos helyzetben felléphet:
Megnövekedett szükségletek következtében: fiziológiás állapotok (növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, lábadozás) pathológiás állapotok (antibiotikus és más gyógyszeres kezelés) vagy életmód (fizikai igénybevétel, alkohol- vagy egyéb gyógyszerfogyasztás, dohányzás vagy egyéb káros anyag expozíció).

Csökkent bevitel vagy felszívódás következtében: fogyókúra vagy egyéb kiegyensúlyozatlan diéta, evészavarok, betegségek, időskor, gyomor-bél rendszer megbetegedései.

Ezekben az állapotokban a vitaminhiányt ritkán okozza csak egy vitamin önállóan. Ezen kívül legtöbbször az ásványi anyag és nyomelem bevitel sem kielégítő. Az ásványi anyagok és nyomelemek szintén nélkülözhetetlenek sok vitaminfüggő folyamatban és bizonyos élettani struktúrák felépítéséhez.

A Supradyn multivitamin készítményt a többszörös vitamin- és ásványianyag-hiány megelőzésére és kezelésére fejlesztették ki.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Az emberi egészség egyebek között függ a vitaminok, ásványi anyagok folyamatos felvételétől. A felszívódásukat, elosztásukat, metabolizmusukat, kiürülésüket fiziológiás mechanizmusok tartják fenn.

A Supradyn pezsgőtabletta eloszlik a gastrointestinális traktusban, így jó biohasznosulás feltételezhető. Nem készültek speciális vizsgálatok a Supradyn pezsgőtablettával, de az összetevők farmakokinetikai tulajdonságai jól dokumentáltak.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Nem készültek speciális vizsgálatok a Supradyn pezsgőtablettával, de az összetevők preklinikai biztonsága jól dokumentált.BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Supradyn pezsgőtabletta

multivitamin, ásványi anyag kombináció

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.
" Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
" További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
" Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.
" Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Supradyn pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Supradyn pezsgőtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Supradyn pezsgőtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Supradyn pezsgőtablettát tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SUPRADYN PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Supradyn pezsgőtabletta arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint (kivéve a K-vitamint), szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.

A vitaminok olyan létfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésében, valamint a szervezet regenerációjához (például a csontok, vér stb).

A nyomelemek olyan létfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben van szüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségben a szervezetbe.

A Supradyn pezsgőtablettát az általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A Supradyn pezsgőtablettát fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.

A Supradyn pezsgőtabletta szedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázata áll fenn: betegség vagy sebészeti beavatkozást követő lábadozás alatt, legyengült időseknél, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelés esetén, továbbá speciális vagy kiegyensúlyozatlan diéta, krónikus alkoholizmus, dohányzás, bizonyos gyomor, -bél-rendellenességek esetén.


2. TUDNIVALÓK A SUPRADYN PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Supradyn pezsgőtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a {hatóanyag(ok)}-ra vagy a Supradyn pezsgőtabletta egyéb összetevőjére,
- ha már túl magas az A vagy D vitamin szintje a szervezetében (A- vagy D-hipervitaminózis);
- ha retinoid kezelésben részesül (például akne kezelésére),
- veseelégtelenség;
- magas kalcium vérszint;
- túlzott kalciumürítés;
- vas és/vagy rézanyagcsere zavarával járó kórfolyamatok (pl. Wilson-kór) esetén.

Ha a Supradyn pezsgőtabletta alkalmazása során allergiás reakciót tapasztal, hagyja abba a szedést és forduljon orvoshoz.

A Supradyn pezsgőtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Supradyn szedése esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi. Ha az orvos másképp nem rendeli, soha ne alkalmazzon többet az ajánlott napi adagnál, azaz 1 pezsgőtablettánál.

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön bármely egyéb betegségben szenved.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az ajánlott adagban (napi 1 pezsgőtabletta) szedheti a Supradyn pezsgőtablettát terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott napi adagot ne lépje túl. A terhesség első három hónapjában az orvos utasítása nélkül semmilyen gyógyszert ne szedjen.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem várható ilyen hatás.

Fontos információk a Supradyn pezsgőtabletta egyes összetevőiről
A Supradyn pezsgőtabletta laktózt és szacharózt is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Supradyn pezsgőtabletta nátriumot tartalmaz, melyet figyelembe kell vennie, ha Ön nátriumszegény diétát tart.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A SUPRADYN PEZSGŐTABLETTÁT?

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja: felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek napi 1 pezsgőtabletta, 1 pohár vízben feloldva.

Tartsa be a betegtájékoztatóban jelzett vagy az orvos által előírt adagolást. Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem hat vagy hatása túl erős, forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.

Ha az előírtnál több Supradyn pezsgőtablettát vett be
Ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Ha az orvos másképp nem rendeli, soha ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál, azaz 1 tablettánál.
A megadott adagolással a Supradyn pezsgőtablettában lévő vitamin- és ásványianyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn.


Ha elfelejtette bevenni alkalmazni a Supradyn pezsgőtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Supradyn pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha betartja az ajánlott adagolást, nem várhatók komoly mellékhatások, még hosszantartó Supradyn pezsgőtabletta alkalmazás esetében sem. Ritkán gyomor-bél rendszeri tünetek (pl. kellemetlen hasi érzés, székrekedés, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet. Igen ritkán túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk. Esetenként előfordulhat a vizelet sárgás elszíneződése. Ez a hatás teljesen ártalmatlan és a készítmény B2-vitamin tartama okozza. A pezsgőtabletta vastartalma a székletet feketére festheti.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A SUPRADYN PEZSGŐTABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon/tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/ EXP) után ne szedje a Supradyn pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Supradyn pezsgőtabletta?

A készítmény hatóanyagai:

12 féle vitamin

A-vitamin 4000 NE
B1-vitamin 20 mg
B2-vitamin 5 mg
B6-vitamin 12 mg
B12-vitamin 0,005 mg
C-vitamin 150 mg
D3-vitamin 500 NE
E-vitamin 10 mg
Biotin 0,25 mg
Folsav 1 mg
Kalcium pantotenát 11,6 mg
Nikotinamid 50 mg

8 ásványi anyag és nyomelem
Kalcium 51,3 mg
Foszfor 47,0 mg
Magnézium 5,00 mg
Vas 1,25 mg
Réz 0,10 mg
Cink 0,50 mg
Mangán 0,50mg
Molibdén 0,10 mg

Egyéb összetevők: mannit, szacharin-nátrium, citrom aroma, szacharóz, nátrium-hidrogén-karbonát, borkősav, ?-tokoferol, szacharóz, kukoricakeményítő, zselatin, glicerin, trinátrium-citrát, citromsav, maltodextrin, növényi zsírok, szilícium-dioxid, laktóz.

Milyen a Supradyn pezsgőtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Leírás: halvány vagy világos sárga henger alakú tabletta.
10 db pezsgőtabletta papír/Al fóliába csomagova, fehér garanciazáras műanyag dugóval lezárt, nedvesség-megkötő betétet tartalmazó, belül lakkréteggel bevont alumínium tubusban.

Csomagolás: 1 tubus dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Bayer Hungária Kft.,
1123 Budapest
Alkotás u. 50.

Gyártó
Bayer Sante Faliliale S.A.S.,
33, rue de l'Industrie 74240 Gaillard, Franciaország

OGYI-T-9251/15

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. november 6.

3. GYÓGYSZERFORMA

Pezsgőtabletta:
Halvány vagy világossárga , henger alakú tabletta.


4. KLINIKAI JELLEMZŐK


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Az ajánlott adagot nem szabad túllépni, mert a készítmény egyes alkotórészeinek nagyon nagy mennyisége (pl. A vitamin, D vitamin, vas és réz) az egészségre káros lehet.

Más gyógyszer, vitamin-, illetve multivitamin-készítménnyel való együttadását előzze meg orvosi konzultáció. Különösen a K vitamin antagonistát és/vagy más antikoagulánst szedők esetében szükséges az orvosi konzultáció a készítmény alkalmazása előtt.

A Supradyn pezsgőtabletta nátriumot tartalmaz, melyet figyelembe kell venni nátriumszegény diéta esetén.

A Supradyn pezsgőtabletta laktózt tartalmaz., így ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktázhiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

A Supradyn pezsgőtabletta szacharózt tartalmaz, így ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában, glükóz-galaktóz malabszorpcióban vagy szacharáz-izomaltáz hiányban a készítmény nem szedhető.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem észleltek ilyen hatást.


4.9 Túladagolás

A megadott adagolással a Supradyn pezsgőtablettában lévő vitamin- és ásványianyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn. Ha az ajánlott adag többszörösét veszi be a beteg, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe.

Majdnem minden túladagolás összefügg a készítmény más vitamin- vagy multivitamin-készítménnyel történő egyidejű szedésével. Akut vagy hosszútávú túladagolás A és D hypervitaminózist, hyperkalcémiát, vas és réz toxikus tüneteket okozhat.

Az akut túladagolás nem specifikus tünetei: hirtelen fejfájás, zavartság, gastrointestinális tünetek, mint székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás. Amennyiben ilyen tünetek jelentkeznek, a kezelést abba kell hagyni és orvosi konzultáció szükséges.10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2009. november 6.4.6 Terhesség és szoptatás

A Supradyn pezsgőtabletta a javasolt adagban szedhető terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott napi adagot nem szabad túllépni.

A napi 10 000 NE-nél nagyobb A-vitamin első trimeszterben történő bevitele a magzatra teratogén hatást gyakorolhat. Ezért a Supradyn alkalmazása mellett nem szedhető más A vitamin, vagy annak szintetikus izomerjei (izotretinoin és etretinát), sem béta-karotint tartalmazó készítmények, mert ez utóbbi anyagok nagy adagja káros lehet a magzatra. A folyamatos D vitamin túladagolás káros lehet a magzatra, újszülöttre. Ezt figyelembe kell venni, amikor az újszülött D vitamin pótlást kap.


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

A Supradyn pezsgőtabletta 12 vitamin és 8 ásványi anyag/nyomelem kombinációja.

Vitaminok:
A-vitamin 4000 NE
B1-vitamin Tiamin-hidroklorid 20 mg
B2-vitamin Riboflavin 5 mg
B6-vitamin Piridoxin-hidroklorid 12 mg
B12-vitamin Cianokobalamin 0,005 mg
C-vitamin Aszkorbinsav 150 mg
D3-vitamin Kolekalciferol 500 NE
E-vitamin ?-tokoferol-acetát 10 mg
H-vitamin Biotin 0,25 mg
Folsav 1 mg
Kalcium pantotenát 11,6 mg
Nikotinamid 50 mg

Ásványi anyagok és nyomelemek:
Kalcium Kalcium-pantotenát és kalcium-glicerofoszfát formájában 51,3 mg
Foszfor Kalcium-glicerofoszfát, magnézium-glicerofoszfát és tiamin-foszfát-klorid formájában 47,0 mg
Magnézium Magnézium-glicerofoszfát formájában 5,00 mg
Vas Szacharóz tartalmú Vas(II)-karbonát formájában 1,25 mg
Réz Vízmentes réz-szulfát
formájában. 0,10 mg
Cink Cink-szulfát-monohidrát formájában 0,50 mg
Mangán Mangán (II)-szulfát -monohidrát formájában 0,50 mg
Molibdén Nátrium-molibdenát-dihidrát formájában 0,10 mg

Segédanyagok: szacharóz (kb.1086,4 mg pezsgőtablettánként), laktóz, nátrium.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.6.1 Segédanyagok felsorolása

Segédanyagok: mannit, szacharin-nátrium, citrom aroma, szacharóz, nátrium-hidrogén-karbonát
borkősav, ?-tokoferol, szacharóz, kukoricakeményítő, zselatin, glicerin, trinátrium-citrát, citromsav, maltodextrin, növényi zsírok, szilícium-dioxid, laktóz.


4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Az ajánlott adagban nem várhatók speciális interakciók. Sokfajta potenciális kölcsönhatást írtak le az irodalomban, amikor a készítményben lévő hatóanyagok önmagukban kerülnek bevitelre.

Az E vitamin tartalmú készítményeket óvatosan kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akik antikoagulánst, vagy thrombocyta aggregációt gátló készítményt szednek.

Azok a betegek, akik más gyógyszereket szednek vagy orvosi gondozás alatt állnak, beszéljék meg kezelőorvosukkal a készítmény alkalmazását


6.2 Inkompatibilitások

Nem ismeretesek.


6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

10 db pezsgőtabletta papír/Al fóliába csomagolva, fehér garanciazáras műanyag dugóval lezárt, nedvesség-megkötő betétet tartalmazó, belül lakkréteggel bevont alumínium tubusban.
1 db tubus dobozban

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Nincsenek különleges előírások.

Megjegyzés: nincs hatáserősségi jelzés.
Osztályozás: I. csoport
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN)6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25 °C-on, tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

3 év.7. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Bayer Hungária Kft.
1123 Budapest, Alkotás u. 50.Vissza