• Valós árukészletRaktárról
  • Rendelkezünk patikai üzlettel6721, Szeged, József Attila sgt. 4.
  • Gyors szállítás1-5 munkanap
  • Ingyenes szállítás 15.000 Ft fölöttHázhoz visszük rendelését

GRIPPOSTAD C KEMÉNY KAPSZULA

Kiszerelés: 20X
Gyártó: Stada Arzneimittel AG
Készleten: 3 db
Egységár: 79,95 Ft/db
1.759 Ft 1.599 Ft
Termékleírás, betegtájékoztató
Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Grippostad C kemény kapszula
paracetamol, aszkorbinsav, koffein, klórfenamin-maleát

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
* Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
* További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
* Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
* Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Grippostad C kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Grippostad C kapszula szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Grippostad C kapszulát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Grippostad C kapszulát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Grippostad C kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Grippostad C kapszula az influenzaszerű tünetek és meghűléses betegségek kezelésére szolgál.

A Grippostad C kapszula javallatai:
Meghűléses betegségek tüneteinek (pl. fejfájás, végtagfájdalom, orrdugulás és száraz köhögés) kezelése. A Grippostad C kapszula a lázat is csillapítja.

Mivel a Grippostad C kapszula a hatóanyagok fix kombinációját tartalmazza, ezért adagolását nem lehet a túlsúlyban levő tünetekhez igazítani. Erre a célra más készítményt kell választani.


2. Tudnivalók a Grippostad C kapszula szedése előtt

NE szedje a Grippostad C kapszulát
* ha allergiás a paracetamolra, az aszkorbinsavra, a koffeinre, a klórfenamin-maleátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
* ha súlyos májkárosodásban szenved,
* ha súlyos vesekárosodásban szenved,
* ha terhes,
* ha szoptat.
* Nem adható gyermekeknek 12 éves életkor alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Grippostad C szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Grippostad C kapszula fokozott elővigyázatossággal és csak orvosi előírásra alkalmazható
* ha májműködési zavarban szenved,
* ha veseműködési zavarban szenved,
* ha örökletesen magas a bilirubinszint a vérében (Gilbert-szindróma),
* ha veseköve van (oxalát kövesség),
* ha vastárolási betegségben szenved (talasszémia, hemokromatózis, szideroblasztos anémia),
* krónikus alkoholizmusban,
* ha a gyomor vagy húgyhólyag kivezetésénél szűkülete van,
* ha magas a szembelnyomása (szűkzugú glaukóma),
* ha gyomor vagy nyombélfekélye van,
* ha pajzsmirigy túlműködésben szenved (hipertiroidizmus),
* ha szívritmuszavara van,
* ha szorongásos betegségben szenved.

Ha tünetei nem enyhülnek, illetve súlyosbodnak, más szövődmény is fellép vagy magas láza lesz, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Paracetamol tartalmú gyógyszereket (mint pl. a Grippostad C kapszula) orvosi vagy fogorvosi javaslat nélkül csak néhány napig és alacsony adagban ajánlott alkalmazni.

Fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógyszerek (mint pl. a Grippostad C kapszula) hosszú távú, nagy adagban történő, nem a javallatnak megfelelő alkalmazása fejfájást okozhat, amit nem szabad a gyógyszer adagjának megemelésével kezelni.

Mint minden paracetamol tartalmú gyógyszer (mint pl. a Grippostad C kapszula) esetében, az ajánlott adag túllépése súlyos májkárosodást okozhat. Ebben az esetben azonnali kezelés szükséges.

A túladagolás elkerülése érdekében figyelembe kell venni, hogy a maximális napi adagot más egyidejűleg alkalmazott paracetamol tartalmú készítményekkel együtt se lépje túl. Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha más egyidejűleg szedett gyógyszere is tartalmaz paracetamolt és az adagolás módosítása szükséges.

Egyedi esetekben örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiányban (a vörösvérsejt anyagcseréjének zavara) szenvedő betegeknél nagy dózisú aszkorbinsav (C-vitamin) alkalmazása után súlyos hemolítikus anémia (a vörösvérsejtek szétesése) alakult ki. Ezért az ajánlott dózis túllépését el kell kerülni.

Vesekövességre hajlamos betegeknél nagy dózisú aszkorbinsav (C-vitamin) alkalmazása esetén fennáll a kalcium-oxalát kő képződésének kockázata.

Egyéb gyógyszerek és a Grippostad C kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Grippostad C kapszula hatóanyagai az alábbi gyógyszerekkel léphetnek kölcsönhatásba:
- A gyomor kiürülését lassító gyógyszerek (pl. propantelin) egyidejű alkalmazásakor csökkenhet a paracetamol felszívódásának sebessége, így hatása később kezdődik.
- A gyomor kiürülését gyorsító gyógyszerek (pl. metoklopramid) felgyorsíthatja a paracetamol felszívódását és hatásának kezdetét.
- Zidovudin (AZT, HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer): együttes alkalmazása során megnő a fehérvérsejtszám-csökkenés (neutropénia) kockázata, ezért AZT-vel kezelt betegek csak orvosi utasításra szedhetnek Grippostad C kapszulát.
- Probenicid (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer): egyidejű alkalmazás esetén a Grippostad C kapszula adagját csökkenteni kell, mivel lassíthatja a paracetamol lebomlását a szervezetben.
- A szalicilamidok (fájdalomcsillapítók) megnyújthatják a Grippostad C kapszula hatását.
- Bizonyos gyógyszerek lebontását végző enzimeket serkentő gyógyszerek. Ezek bizonyos altatók (barbiturátok), epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (fenitoin, karbamazepin), tuberkulózis kezelésére használt gyógyszerek (rifampicin). A Grippostad C kapszulával egyidejűleg alkalmazva fokozódhat a paracetamol májkárosító hatása.
- Véralvadásgátlók: több hétig Grippostad C kapszulával együtt szedve a véralvadásgátlók hatása felerősödik.
- A kolesztiramin (a vér zsírtartalmának csökkentésére szolgáló gyógyszer) csökkentheti a paracetamol felszívódását és ezáltal a hatását is.
- Nyugtató hatású gyógyszerek, pl. altatók (barbiturátok), allergia kezelésére használt gyógyszerek (antihisztaminok) vagy bizonyos mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek (pszichoaktív gyógyszerek). Együttes alkalmazásukkor ezen gyógyszerek nyugtató hatását a koffein gyengítheti a klórfenamin-maleát pedig erősítheti.
- Szapora szívverést (tahikardia) okozó gyógyszerek, pl. a vérnyomást növelő szimpatomimetikumok és pajzsmirigy hormonok (tiroxin). Grippostad C kapszula egyidejű alkalmazásakor a szívfrekvenciát növelő hatásuk erősödhet.
- Teofillin (asztma kezelésére szolgáló gyógyszer). A teofillin kiválasztódása a szervezetből csökkenhet.
- Efedrin és más hasonló gyógyszerek (pl. a meghűlés és a szénanátha kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek). A Grippostad C kapszula együttes alkalmazása növeli a hozzászokás veszélyét az efedrin típusú gyógyszerekhez.
- Orális fogamzásgátlók, cimetidin (gyomorfekély kezelésére) és diszulfirám (alkohol elvonásra alkalmazott gyógyszer) csökkentik a koffein lebomlását a szervezetben.
- Bizonyos altatók (barbiturátok) és a nikotin (pl. dohányzás) gyorsítja a koffein lebomlását a szervezetben.
- A fertőzések kezelésére használt bizonyos gyógyszerek (kinolon-karboxilsav típusú girázgátlók) csökkenthetik a koffein kiválasztását a szervezetből.
- Bizonyos széles hatásspektrummal rendelkező gyógyszerek, mint a benzodiazepinek (altató és nyugtató gyógyszerek). Grippostad C kapszulával együtt alkalmazva különböző, előre nem kiszámítható kölcsönhatásokat okozhatnak. Ha bármilyen kölcsönhatást tapasztal mialatt ilyen gyógyszereket szed, azonnal értesítse kezelőorvosát.

A Grippostad C kapszula egyidejű bevétele alkohollal
A Grippostad C kapszula szedése közben az alkoholfogyasztást kerülni kell, mivel az alkohol fokozza a Grippostad C kapszula hatásait és mellékhatásait.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhesség alatt a Grippostad C kapszula nem alkalmazható.

Szoptatás
Szoptatás alatt a Grippostad C kapszula nem alkalmazható, mert hatóanyagai bekerülhetnek az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer előírás szerinti alkalmazása esetén is olyan mértékben megváltoztathatja a reakcióképességet, hogy az befolyásolja a közlekedésben való aktív részvételhez vagy, munkagépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez fokozottan érvényes az alkohollal kölcsönhatásban.

A Grippostad C laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Grippostad C kapszulát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:


Felnőtteknek és serdülőknek 12 éves kor felett
- Naponta 3-szor 2 kapszula.

Máj- és/vagy veseműködési zavarban szenvedő betegek
Máj- és/vagy veseműködési zavar esetén, valamint ha a vérében magas a bilirubinszint (Gilbert szindróma) az adagot csökkenteni kell, vagy az adagok bevétele közötti időt kell növelni. Ezt beszélje meg kezelőorvosával.
Súlyos máj- és/vagy vesekárosodásban a Grippostad C kapszula nem alkalmazható (lásd 2. pont "NE szedje a Grippostad C kapszulát").

Az alkalmazás módja
A kapszulákat elegendő mennyiségű vízzel (pl. 1 pohár víz) kell bevenni.

A kezelés időtartama
A Grippostad C kapszulát hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagokban nem szabad orvosi tanács nélkül szedni.

Ha a Grippostad C kapszula hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Grippostad C kapszulát vett be
Ha a Grippostad C kapszula túladagolására gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz, hogy a teendőkről dönthessen. Az orvos a bevételtől eltelt időtől függően dönt a kezelés módjáról. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszer dobozát.

A Grippostad C túladagolás jelei az alábbiak lehetnek:
- Paracetamol: Túladagolása kezdetben (az első napon) hányingert, hányást, étvágytalanságot, sápadtságot és hasi fájdalmat okozhat. Bár a második napon a tünetek szubjektív javulása következik be, a májkárosodás folyamatosan súlyosbodik.
- Klórfenamin-maleát: Túladagolás esetén arcpír, mozdulatlan, merev pupillák, szájszárazság és székrekedés fordulhat elő. Továbbá jelentkezhetnek hallucinációk, koordinációs zavarok és görcsök.
- Koffein: Túladagolása remegést, központi idegrendszeri tüneteket valamint keringési zavarokat okozhat.
- Aszkorbinsav (C-vitamin): Nagy adagok átmeneti hasmenést okozhatnak.

Ha elfelejtette bevenni a Grippostad C kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a készítmény szedését az előírás szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori: 10 betegből legfeljebb 1-et érint
* Szájszárazság.

Nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érint
* Allergiás bőrreakciók (kiütés, csalánkiütés), esetleg testhőmérséklet emelkedéssel társulva (gyógyszerláz) és nyálkahártya sérülések.

Ritka: 1000 betegből legfeljebb 1-et érint
* Májértékek (transzaminázok) emelkedése.


Nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érint
* Nagyon ritkán súlyos bőrreakciókról számoltak be.
* Vérképelváltozások, pl. a fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopénia, neutropénia, agranulocitózis), a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia, trombocitopéniás purpura) vagy az összes vérsejt számának csökkenése (páncitopénia), csökkent mértékű vérsejtképződés a csontvelőben (aplasztikus anémia) és nagy dózisban methemoglobin képződés, ami oxigénhiányhoz vezethet a szövetekben.
* A paracetamollal kapcsolatban súlyos túlérzékenységi reakciókról számoltak be (angioödéma, nehézlégzés, izzadás, hányinger, vérnyomásesés, ami keringési elégtelenséghez vezethet és anafilaxiás sokk).
* Étvágynövekedés.
* Pszichotikus reakciók.
* Önkéntelen mozgások (diszkinézia).
* Akut glaukómát (szűkzugú glaukóma, a szem megnövekedett belnyomásával járó betegség) és látászavarokat okozhat.
* A paracetamol arra hajlamos személyeknél hörgőgörcsöt is kiválthat (analgetikum okozta asztma).
* Emésztőrendszeri panaszok.
* Nagy dózisok hosszantartó alkalmazását követően vagy túladagolás esetén májkárosodás alakulhat ki.
* Vizeletürítési panaszok. Nagy dózisok hosszantartó alkalmazását követően vesekárosodás jelentkezhet.

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
* Belső nyugtalanság, álmatlanság.
* Fáradtság, álmosság.
* Szívritmuszavarok, pl. szapora szívverés (tahikardia).
* Súlyos, hólyagos bőrreakciók, pl. Stevens-Johnson szindróma, Lyell-szindróma előfordulásáról is beszámoltak Grippostad C kapszula alkalmazásával időbeli összefüggésben.
* A paracetamol befolyásolhatja a húgysav és a vércukorszint meghatározás bizonyos módszereit.
* A nagy dózisú aszkorbinsav (C-vitamin) megzavarhatja bizonyos laboratóriumi értékek (glükóz, húgysav, kreatinin, szervetlen foszfát, székletből történő vér kimutatása) meghatározását.
* A klórfenamin-maleát gyengítheti az allergiás bőrpróbákban kialakuló reakciót.

Fontos mellékhatások, amelyekre figyelnie kell és teendők azok jelentkezése esetén
Allergiás sokkreakció esetén azonnal kérjen segítséget a legközelebbi orvostól.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Grippostad C kapszulát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható; ill. Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30oC-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Grippostad C kapszula
- A készítmény hatóanyagai: 200 mg paracetamol, 2,5 mg klórfenamin-maleát, 25 mg koffein, 150 mg aszkorbinsav kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, zselatin, glicerin trisztearát. Kapszula-héj: eritrozin (E127), kinolonsárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin.

Milyen a Grippostad C kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: fehér vagy halványsárga por átlátszatlan, kemény zselatin kapszulába töltve, melynek felső része sárga színű, alsó része fehér színű.
Csomagolás: 20 db kemény kapszula átlátszatlan PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2 - 18
D-61118 Bad Vilbel
Németország
Tel.: +49 6101 603 0
Fax: +49 6101 603 259
e-mail: info@stada.de

OGYI-T-7522/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. december

4OGYI/44539/2014


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

200 mg paracetamol, 2,5 mg klórfenamin-maleát, 25 mg koffein, 150 mg aszkorbinsav kemény kapszulánként.

Ismert hatású segédanyagok: 2,5 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz kemény kapszulánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.4.1 Terápiás javallatok

Meghűléses betegségek tüneteinek (pl. fejfájás, végtagfájdalom, orrdugulás és száraz köhögés) kezelése. A Grippostad C kapszula a lázat is csillapítja.

Mivel a Grippostad C kapszula a hatóanyagok fix kombinációját tartalmazza, ezért adagolását nem lehet a túlsúlyban levő tünetekhez igazítani. Erre a célra más készítményt kell választani.


4.3 Ellenjavallatok

* A készítmény hatóanyagaival vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység;
* súlyos májkárosodás (Child-Pugh >9);
* súlyos vesekárosodás;
* 12 év alatti életkor;
* terhesség;
* szoptatás.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás
A kezdő adag felnőtteknek és serdülőknek 12 év felett: naponta háromszor 2 kapszula.

Máj- és/vagy vesekárosodásban szenvedő betegek
Máj- és/vagy vesekárosodás esetén, valamint Gilbert szindrómában az adagot csökkenteni kell vagy az adagok bevétele közötti időt kell növelni. Súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben a Grippostad C kapszulát nem szabad alkalmazni (lásd 4.3 pont).

Az alkalmazás módja
A kapszulákat elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.

A kezelés időtartama
A Grippostad C kapszulát hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagokban csak orvosi tanácsra szabad szedni.


4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A mellékhatások gyakoriságát az alábbiak szerint jelöljük: nagyon gyakori: (?1/10); gyakori: (?1/100 - <1/10); nem gyakori: (?1/1000 - <1/100); ritka: (?1/10 000 - <1/1000); nagyon ritka: (<1/10 000); nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Immunrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: A paracetamollal kapcsolatban súlyos túlérzékenységi reakciókról számoltak be (angiooedema, dyspnoea, izzadás, hányinger, hypotensio, ami keringési elégtelenséghez vezethet és anaphylaxiás sokk).
Nem ismert: Hólyagos bőrreakciók, pl. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermalis necrolysis/Lyell szindróma előfordulásáról is beszámoltak Grippostad C kapszula alkalmazásával időbeli összefüggésben.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: Vérképelváltozások, pl. leukopenia, neutropenia, agranulocytosis, thrombocytopenia, thrombocytopeniás purpura, pancytopenia, aplasticus anaemia és nagy dózisban methemoglobin képződés.

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Nagyon ritka: Étvágynövekedés.

Pszichiátriai kórképek
Nagyon ritka: Pszichotikus reakciók.
Nem ismert: Belső nyugtalanság, álmatlanság.

Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: Dyskinesia
Nem ismert: Szedáltság, álmosság

Szembetegségek és szemészeti tünetek
Nagyon ritka: Akut glaukómát (szűkzugú glaukóma) és látászavarokat okozhat.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nem ismert: Arrhythmiák pl. tachycardia.

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek
Nagyon ritka: Légzőrendszeri túlérzékenységi reakciók. A paracetamol arra hajlamos személyeknél bronchospasmust is kiválthat (analgetikum okozta asztma).

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: Szájszárazság.
Nagyon ritka: Emésztőrendszeri panaszok.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Ritka: Máj transzamináz szintek emelkedése.
Nagyon ritka: Nagy dózisok hosszantartó alkalmazását követően vagy túladagolás esetén májkárosodás alakulhat ki.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Nem gyakori: Allergiás bőrreakciók (erythema, uricaria), esetleg testhőmérséklet emelkedéssel társulva (gyógyszerláz) és nyálkahártya laesiók.

Nagyon ritkán súlyos bőrreakciókról számoltak be.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Nagyon ritka: Vizeletürítési panaszok. Nagy dózisok hosszantartó alkalmazását követően vesekárosodás jelentkezhet.

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei
Nem ismert: Befolyásolhatja húgysav meghatározás foszfor-volfrámsavas módszerét és a glükóz-oxidáz-peoxidázzal végzett vércukor meghatározást.
Néhány grammos dózisban való alkalmazás után az aszkorbinsav magas koncentrációja a vizeletben befolyásolhatja bizonyos klinikai kémiai paraméterek (glükóz, húgysav, kreatinin, szervetlen foszfát) meghatározását. Ugyancsak több grammos dózisban a székletből történő vér kimutatása során álnegatív eredményt okozhat. Általánosságban a színreakción alapuló kémiai módszereket befolyásolhatja.
A klórfenamin-maleát gyengítheti az allergiás bőrpróbákban kialakuló reakciót.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni. Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A Grippostad C kapszula fokozott óvatossággal és csak orvosi előírásra adható az alábbi esetekben:
* veseműködési zavarok;
* májműködési zavarok;
* Gilbert-szindróma;
* oxalát kövesség;
* vastárolási betegségek (thalassemia, haemochromatosis, sideroblastos anaemia);
* krónimus alkoholizmus;
* pylorus-szűkület és a húgyhólyag kivezetésének szűkülete;
* szűkzugú glaucoma;
* gyomor vagy nyombélfekély;
* hyperthyreosis;
* szívritmuszavarok (tachycardia és az extra systole kockázatának növekedése);
* szorongásos zavarok (a súlyosbodás kockázata miatt).

Magas láz, másodlagos fertőzések, a tünetek súlyosbodása és további szövődmények esetén a betegnek orvoshoz kell fordulni.

Paracetamol tartalmú gyógyszereket orvos vagy fogorvos javaslata nélkül csak néhány napig és alacsony adagban ajánlott alkalmazni.

Fájdalomcsillapítók hosszú távú, nagy adagban történő, nem a javallatnak megfelelő alkalmazása fejfájást okozhat, amit nem szabad a gyógyszer adagjának megemelésével kezelni.

Figyelmeztetések
Paracetamol
Mint minden paracetamol tartalmú gyógyszer esetében az ajánlott adag túllépése súlyos májkárosodást okozhat. Ebben az esetben azonnali orvosi ellátás szükséges.

A túladagolás elkerülése érdekében figyelembe kell venni, hogy a maximális napi adag más egyidejűleg alkalmazott paracetamol tartalmú készítményekkel együtt se haladja meg a 4000 mg-ot 43 ttkg feletti betegek esetében.

Aszkorbinsav
Egyedi esetekben örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiányban szenvedő betegeknél nagy dózisú aszkorbinsav alkalmazása után (napi 4 g) súlyos haemolyticus anaemia alakult ki. Ezért az ajánlott dózis túllépését el kell kerülni.

Vesekövességre hajlamos betegekben nagy dózisú aszkorbinsav alkalmazása esetén fennáll a kalcium-oxalát kő képződésének kockázata.

Ritkán előforduló örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz-hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a Grippostad C nem szedhető.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer előírás szerinti alkalmazása esetén is olyan mértékben megváltoztathatja a reakcióképességet, hogy az befolyásolja a közlekedésben való aktív részvételhez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez fokozottan érvényes az alkohollal kölcsönhatásban.


4.9 Túladagolás

A túladagolás tünetei
Grippostad C kapszulával történt túladagolásról még nem számoltak be.

A Grippostad C túladagolás tünetei az egyes hatóanyagok toxikus hatásaiból adódhat össze.

Paracetamol
A mérgezés kockázata elsősorban időseknél, kisgyermekeknél, májbetegségekben, krónikus alkoholizmusban, krónikus alultápláltságban és enzimindukciót okozó gyógyszerek együttes alkalmazása esetén áll fenn. Ezekben az esetekben a túladagolás fatális is lehet.

A tünetek általában 24 órán belül jelentkeznek: hányinger, hányás, anorexia, sápadtság és hasi fájdalom. Ezután a tünetek szubjektív javulása következik be, de az enyhe hasi fájdalom utal a májkárosodásra.

Felnőtteknél ?6 g egyszeri adag, gyermekeknél 140 mg/ttkg egyszeri adag májsejt-nekrózist okozott, ami teljes irreverzíbilis nekrózishoz, májelégtelenséghez, metabolikus acidosisihoz és encephalopathiához vezethet. A továbbiakban ez kómát okozhat, amely halálos kimenetelű is lehet. Ezzel párhuzamosan a máj transzaminázok (AST, ALT), a laktát dehidrogenáz és a bilirubin szintek megemelkedését figyelték meg a prothrombin idő megnövekedésével, ami a bevételt követő 12-48 órában jelentkezik. A májkárosodás tünetei általában két nap után válnak láthatóvá és 4-6 nap után érik el maximumukat.

Abban az esetben is, ha nem jelentkezik súlyos májkárosodás, akut veseelégtelenség előfordulhat akut tubularis nekrózissal. Paracetamol túladagolása után a májjal nem kapcsolatos tüneteket, így myocardialis eltéréseket és pacreatitist is megfigyeltek.

Klórfenamin-maleát
Túladagolás esetén antikolinerg tüneteket okozhat (arcpír, ataxia, nyugtalanság, hallucinációk, izomremegés, görcsök, mozdulatlan és merev pupillák, szájszárazság és obstipatio és nagyon magas láz). Ezenkívül központi idegrendszeri mérgezési tünetek (hallucináció, koordinációs zavarok, görcsök) is jelentkezhetnek. A végső tünetek kóma, légzésleállás és keringés-összeomlás.

Koffein
Egy gramm vagy azt meghaladó koffeinadagok rövid időn belül történő bevétele után jelentkező toxikus tünetek: tremor, központi idegrendszeri tünetek, cardiovascularis reakciók (tachycardia, szívizom károsodás).

Aszkorbinsav
A haemolysis és a vesekőképződés kockázatát lásd a 4.4 pontban. Három gramm vagy annál nagyobb egyszeri dózis esetén nem gyakran átmeneti ozmotikus diarrhoea fordulhat elő. Tíz grammos adagtól ez majdnem minden esetben bekövetkezik.

A túladagolás kezelése
A túladagolás kezelése a klinikai tünetektől függ.4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Az alábbi interakciók ismertek a Grippostad C egyes összetevőivel kapcsolatosan:

Paracetamol
- A gyomor kiürülését lassító gyógyszerek, pl. propantelin csökkenheti a paracetamol felszívódásának sebességét, így hatása később kezdődik.
- A gyomor kiürülését gyorsító gyógyszerek, pl. metoklopramid növelheti a paracetamol felszívódásának sebességét, így hatása hamarabb kezdődik.
- Paracetamol és AZT (zidovudin) együttes alkalmazása során megnő a neutropenia kockázata, ezért AZT-vel kezelt betegek csak orvosi utasításra szedhetik a Grippostad C kapszulát.
- Probenicid bevétele gátolja a paracetamol kötődését a glükuronsavhoz, ezért a paracetamol clearance-e mintegy a felére csökken. A paracetamol adagját csökkenteni kell probenicid egyidejű alkalmazása esetén.
- Szalicilamidok megnövelhetik a paracetamol eliminációs felezési idejét.
- Fokozott elővigyázatosság szükséges egyidejűleg enzimindukciót okozó vagy potenciálisan hepatotoxikus gyógyszerekkel kezelt betegek esetében (lásd 4.9 pont).
- Paracetamol néhány héten túli ismételt adagolása potenciálhatja az antikoagulánsok hatását. Alkalmanként bevéve nincs szignifikáns hatása.
- A kolesztiramin csökkenti a paracetamol felszívódását.

Klórfenamin-maleát
A klórfenamin-maleát centrálisan ható depresszív gyógyszerekkel és alkohollal egyidejűleg alkalmazva potenciálja a szedatív hatást.

Koffein
- A koffein csökkentheti bizonyos hatóanyagok (pl. barbiturátok, antihisztaminok) szedatív hatását.
- A koffein szinergikusan befolyásolja pl. a szimpatomimetikumok és a tiroxin tachycardiát okozó hatását.
- Teofillinnel együtt alkalmazva a teofillin eliminációját lassítja.
- A koffein növeli az efedrin típusú hatóanyagok addiktív potenciálját.
- A koffein és bizonyos széles hatásspektrumú hatóanyagok (pl. benzodiazepinek) együttes adása egyénenként különböző és előre nem kiszámítható kölcsönhatásokat okozhat.
- Az orális fogamzásgátlók, a cimetidin és a diszulfirám lassítja, míg a barbiturátok és a nikotin gyorsítja a koffein lebomlását a májban.
- Kinolon-karboxilsav típusú girázgátlókkal együtt alkalmazva csökken a koffein és matabolitja a paraxantin kiválasztása.

Aszkorbinsav
Nincs ismert kölcsönhatása.


6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.


6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

20 db kapszula átlátszatlan PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

6.6 A megsemmisítésére vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Megjegyzés: keresztjelzés nélküli
Osztályozás: I. csoport
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 30oC-on tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

5 év.


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2 - 18
D-61118 Bad Vilbel
Németország
Tel.: +49 6101 603 0
Fax: +49 6101 603 259
e-mail: info@stada.de
8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

OGYI-T-7522/01


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2005. június 15.

A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2010. március 25.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2014. december 18.
4
OGYI/44539/2014


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: egyéb kombinációk a meghűlés kezelésére, paracetamol kombinációk,
ATC kód: R05XA01

Paracetamol
A paracetamol analgetikus, lázcsillapító és nagyon gyenge gyulladáscsökkentő hatással bír. Analgetikus és lázcsillapító hatásmechanizmusa nem egyértelműen tisztázott. Centrális és perifériás hatás is valószínű. A cerebralis prosztaglandin-szintézis kifejezett gátlása bizonyított, míg a perifériás prosztaglandin-szintézist csak gyengén gátolja. Továbbá a paracetamol gátolja az endogén pirogéneknek a hipotalamikus hőmérséklet-szabályozó központra gyakorolt hatását.

Klórfenamin-maleát
A klórfenamin klasszikus H1-antagonista, amely az immunreakciók során jelentkező hisztaminhatásokat gátolja. Idetartozik influenzaszerű fertőzéskor a vénás területeken a fokozott kapilláris-permeabilitás, valamint a simaizmok, elsősorban a bronchusizomzat összehúzódása. A klórfenamin ezeket a hisztaminfüggő folyamatokat gátolja. Az orrnyálkahártya duzzanatának megszűnése és a nyáktermelés csökkenése lehetővé teszik az orrlégzést.

Koffein
A koffein egy xantin származék amely fokozza a paracetamol analgetikus hatását.

Aszkorbinsav
Az aszkorbinsav az emberi szervezet számára esszenciális. Az aszkorbinsav és a belőle képződő dehidroaszkorbinsav fiziológiailag fontos redoxrendszert alkot.

Redoxpotenciálja következtében az aszkorbinsav kofaktorként működik számos enzimrendszerben (kollagenizáció, katekolamin szintézis, szteroidok, tirozin és testidegen anyagok hidroxilációja, karnitin bioszintézis, tetrahidrofolsav regeneráció, peptidek, pl. ACTH és gasztrin alfa amidálása).

Az aszkorbinsav-hiány károsítja a szervezet ellenálló képességét, különösen a kemotaxist, a komplement aktivációt és az interferon termelést. Nem minden molekuláris biológiai funkciója tisztázott.

Az aszkorbinsav a vasionok redukciójával és komplexképzéssel elősegíti a vas sók felszívódását. Gátolja az oxigéngyökök által kiváltott láncreakciót a vizes kompartmentekben. Antioxidáns hatása szorosan összefügg az E-vitaminnal, az A-vitaminnal és a karotinoidokkal való kölcsönhatással. A potenciálisan karcinogén vegyületek redukciója az emésztőrendszerben még nem megfelelően bizonyított.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Paracetamol
Felszívódás
Per os alkalmazás után a paracetamol a gyomor-béltraktusból gyorsan és teljes mértékben felszívódnak. A maximális plazmakoncentráció a bevétel után 30-60 perc elteltével alakul ki.

Eloszlás
A paracetamol gyorsan eloszlik a szövetekben. Koncentrációja a vérben, a plazmában és a nyálban összemérhető. A plazmafehérjékhez kötődés mértéke csekély.

Biotranszformáció
A paracetamol elsősorban a májban metabolizálódik, főleg két úton: konjugáció glükuronsavval és kénsavval. A terápiás dózis felett az utóbbi gyorsan telítődik. Kismértékben a citokróm P 450 (elsősorban a CYP2E1) is metabolizálja, miközben N-acetil-p-benzokinon-imin metabolit keletkezik. Normál körülmények között ez gyorsan konjugálódik glutationnal, ciszteinnel és merkaptánsavval. Nagymértékű túladagolásnál e toxikus metabolit mennyisége megemelkedik.

Elimináció
A paracetamol főleg a vesén keresztül eliminálódik. A felszívódott mennyiség 90%-a távozik a vesén keresztül 24 óra alatt, főleg glükuronidok (60-80%) és szulfát konjugátumok (20-30%) formájában. Kevesebb mint 5%-a távozik változatlan formában. Az eliminációs felezési idő kb. 2 óra. Máj- és veseműködési zavarok, túladagolás esetén, valamint újszülötteknél a felezési idő megnyúlik. A hatás maximuma és az átlagos hatástartam (4-6 óra) a plazmakoncentrációval arányosan.

Vesekárosodás
Súlyos vesekárosodásban (kreatinin clearance <10 ml/perc) a paracetamol és metabolitjainak kiválasztása lelassul.

Időkorú betegek
A konjugációs kapacitás változatlan.

Klórfenamin-maleát
A maximális klórfenamin-vérszint az alkalmazás után 1-2 óra múlva alakul ki. A klórfenamin hatástartama 3-6 óra. A lebomlás főként a májban hidroxileződéssel és konjugációval történik, de demetelilálás, valamint N- és S-oxidképzés is lezajlik.

Per os alkalmazás után a jelentős first-pass hatás miatt - ami májelégtelenségben csökken - biohasznosulása 25-50%. A plazmafehérjékhez kötődés mértéke 69-72%. Látszólagos megoszlási térfogata viszonylag magas, 3-7 l/ttkg. A klórfenamin-maleát plazmafelezési ideje felnőttekben 15-36 óra, gyermekekben 10-13 óra. Veseelégtelenségben a metabolitok felezési idejének megnyúlása várható. A pH értéktől függően az adag 0-34%-a távozik változatlan klórfenamin formájában a vesén keresztül. Hosszú távú alkalmazás esetén akkumuláció lehetséges.

Koffein
Per os alkalmazás után a koffein gyorsan és csaknem teljes mértékben felszívódik (t1/2=2-13 perc) és biohasznosíthatósága is csaknem 100%. 5 mg/ttkg bevétele után a maximális plazmakoncentrációt 30-40 perc alatt éri el és megoszlási térfogata 0,52-1,06 l/kg. A koffein a szervezet összes vízterében megoszlik, gyorsan átjut a vér-agy gáton, a placenta barrieren és kiválasztódik az anyatejbe.

Plazma felezési ideje átlagosan 4,1-5,7 óra, de inta- és interindividuális különbségek következtében 9-10 óra is lehet.

A koffein és metabolitjai főleg a vesén keresztül választódnak ki. 48 órás gyűjtött vizeletben az adag 86%-a volt megtalálható, aminek legfeljebb 1,8%-a volt változatlan koffein. Fő metabolitjai az 1-metil-húgysav (12-38%), az 1-metil-xantin (8-19%) és az 5-acetilamino-6-amino-3-metil-uracil (15%). A széklet csak az adag 2-5%-át tartalmazza, főleg 1,7-dimetil-húgysav formájában (44%).

Aszkorbinsav
Az aszkorbinsav a koncentrációtól függően szívódik fel a bél proximális szakaszából. Az egyszeri adag növekedésével a biohasznosulása csökken. Egy gramm adagnál 60-75%, 3 g-nál kb. 40% és 12 g-nál kb. 16%. A fel nem szívódott rész a végbél nyálkahártyájában bomlik le szén-dioxiddá és szerves savakká.

Egészséges felnőttekben a 40-50 mg/nap maximális metabolikus kapacitást 0,8-1,0 mg/dl plazmakoncentrációnál éri el. A teljes napi kapacitás 1 mg/ttkg körül van. Extrém magas dózisok a bevétel után 3 órával rövid ideig 4,3 mg/dl plazmakoncentráció érhető el.

A változatlan aszkorbinsav 80%-a távozik a vizelettel. az átlagos felezési idő 2,9 óra. Az elimináció glomeruláris filtrációval történik amit proximális tubulusokban reabszorpció követ. Az aszkorbinsav felső határkoncentrációja a plazmában egészséges önkéntesekben férfiaknál 1,34±0,21 mg/dl, nőknél 1,46±0,22 mg/dl.

A szervezet aszkorbinsav pool-ja kb. 180 mg/nap rendszeres bevitele mellett legalább 1,5 g. Jelentős mértékben akkumulálódik az agyalapi mirigyben, a mellékvesében, a szemlencsében és a leukocytákban.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Akut és krónikus toxicitás

Paracetamol
A paracetamol szubkrónikus és krónikus toxicitását patkányokon és egereken végzett állatkísérletben vizsgálták, amelynek során a gyomor-béltraktusban laesiók, vérképelváltozások, a máj- és a veseparenchyma nekrózishoz vezető degenerációja alakult ki. Az elváltozások okai egyrészt a hatásmechanizmusra, másrészt a paracetamol metabolizmusára vezethetők vissza. Azok a metabolitok, amelyek a toxikus hatásokat és a megfelelő szervelváltozásokat okozzák, embernél is bizonyítottak. Ezért a paracetamolt nem szabad hosszabb időn keresztül és nagyobb adagokban alkalmazni.

Egy éves kezelés után napi 3,9 g és 2,9 g dózis mellet reverzíbilis, krónikus agresszív hepatitist írtak le. A szignifikánsan májkárosító napi dózis nem alkoholisták esetében mintegy 5,8 g, ahol az intoxikáció tünetei már 3 hét után jelentkeznek.

Klórfenamin-maleát
Per os alkalmazás után egerekben a klórfenamin-maleát LD50 értéke 162 mg/ttkg.
Krónikus toxicitási vizsgálatok nem tártak fel specifikus toxikus hatásokat.

Koffein
Állatkísérletekben a koffein hosszú távú alkalmazás esetén a terápiás dózist jóval meghaladó adagok mellet emésztőrendszeri fekélyeket valamint máj- és vesekárosodást okozott.

Aszkorbinsav
Patkányokon végzett szubkrónikus és krónikus vizsgálatok nem tártak fel specifikus hatásokat.

Mutagén és tumorkeltő hatás

Paracetamol
Kiterjedt vizsgálatok a terápiás, azaz nem toxikus dózistartományban nem mutatták a paracetamol jelentős genotoxikus kockázatát. Patkányokon és egereken végzett hosszú távú vizsgálatok nem utaltak a paracetamol nem májkárosító dózisainak jelentősen tumorkeltő hatásaira.

Klórfenamin-maleát
A klórfenamin-maleáttal végzett in vitro vizsgálatok nem tártak fel a klinikai alkalmazás szempontjából releváns mutagén hatást.
Egereken végzett hosszú távú vizsgálatok nem utaltak tumorkeltő hatásra.

Koffein
Más metilxantinokhoz hasonlóan in vitro a koffein is kromoszómakárosító hatású. A koffein metabolizmusával és mutagén hatásával kapcsolatos vizsgálatok alapján nem várható in vivo mutagén hatás. Hosszú távú vizsgálatok nem állapítottak meg karcinogén hatást.

Aszkorbinsav
Egereken végzett hosszú távú vizsgálatok nem állapítottak meg tumorkeltő hatást.
Sejtkultúrákon és állatokon végzett vizsgálatok nem állapítottak meg mutagén hatást a terápiás dózistartományban.

Reprodukciós toxicitás

Paracetamol
A paracetamol átjut a placentán.
Az állatkísérletek és az emberen szerzett eddigi tapasztalat nem tárt fel reprodukciós toxicitást.

Klórfenamin-maleát
A klórfenamint nem vizsgálták kielégítő módon a reprodukciós toxicitás kockázatára vonatkozóan. Nincsenek adatok a fertilitásra és postnatalis fejlődésre gyakorolt hatásra vonatkozóan.

Koffein
A koffein átjut a placentán. Nagyon magas koffeinadagoknál a különböző állatfajoknál (patkány, egér, nyúl) ellentmondóak a magzatkárosító hatásra vonatkozó adatok. Nagyon magas koffeinadagok alkalmazása (több mint 100 mg/ttkg) mellett patkányokban embriotoxikus és foetotoxikus hatást észleltek, de nem volt teratogén. A terápiás dózistartományban a koffein bevitel vagy a kávéfogyasztás nem okoz kockázatnövekedést a terhesség lefolyására vagy a szülésre vonatkozóan.

Aszkorbinsav
Két állatfajon 150, 250, 500 és 1000 mg/ttkg napi dózissal végzett vizsgálatok nem állapítottak meg magzatkárosító hatást. Az aszkorbinsav egyszerű diffúzióval átjut az anyatejbe és a placentán.3. GYÓGYSZERFORMA

Kemény kapszula.

Fehér vagy halványsárga por átlátszatlan, kemény zselatin kapszulába töltve, melynek felső része sárga színű, alsó része fehér színű.


4. KLINIKAI JELLEMZŐK


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2014. december 18.
4
OGYI/44539/2014


4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
A Grippostad C terhességben ellenjavallt, mivel epidemiológiai adatok szerint a klórfenamin-maleát növeli a központi idegrendszeri és a cranialis fejlődési rendellenességek és a gyermekkori tumorok kockázatát. Egy vizsgálat szerint növeli a retrolentalis fibroplasia kialakulásának kockázatát az újszülöttekben, ha a szülés előtti két hétben antihisztamin expozíciónak voltak kitéve.

Szoptatás
Nem ismert, hogy klórfenamin-maleát kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a szoptatást abba kell hagyni a Grippostad C szedése alatt.


6.1 Segédanyagok felsorolása

Laktóz-monohidrát, zselatin, glicerin trisztearát
Kapszula-héj: eritrozin (E127), kinolonsárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin.


Vissza