• Valós árukészletRaktárról
  • Rendelkezünk patikai üzlettel6721, Szeged, József Attila sgt. 4.
  • Gyors szállítás1-5 munkanap
  • Ingyenes szállítás 15.000 Ft fölöttHázhoz visszük rendelését

BUSCOPAN 10MG BEVONT TABLETTA

Kiszerelés: 20X
Gyártó: Ipsen Consumer HealthCare
Készleten: 2 db
Egységár: 79,30 Ft/db
1.745 Ft 1.586 Ft
Termékleírás, betegtájékoztató
2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

10 mg hioszcin-butilbromid bevont tablettánként.

Ismert hatású segédanyag: 41,182 mg szacharózt tartalmaz bevont tablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.4.1 Terápiás javallatok

Gastrointestinalis spasmusok (például irritábilis bél-szindróma spasztikus tünetei), valamint biliaris és urogenitalis spasmusok és biliaris dyskinesia enyhítésére.


4.3 Ellenjavallatok

* A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
* Megacolon.
* Myasthenia gravis.


4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás

Felnőttek és 6 évesnél idősebb gyermekek:
Naponta 3-5 alkalommal 1-2 bevont tabletta.

Máj- és vesekárosodás:
Máj- és vesekárosodásban szenvedő betegeknél nem szükséges módosítani az adagolást.

Időskor:
Nem szükséges módosítani az adagolást időskorú betegek esetében.

A Buscopant nem szabad hosszú ideig napi rendszerességgel folyamatosan alkalmazni a hasi fájdalom okának kiderítése nélkül.

Az alkalmazás módja

Szájon át történő alkalmazásra
A bevont tablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Súlyos, ismeretlen eredetű hasi fájdalom megléte vagy rosszabbodása esetén, különösen, ha olyan tünetekkel jár együtt, mint a láz, hányinger, hányás, megváltozott bélmozgás, hasi érzékenység, vérnyomásesés, ájulás vagy véres széklet, a tünetek hátterében lévő etiológia feltárására alkalmas diagnosztikai eljárásokat kell alkalmazni.

Az antikolinerg hatásból eredő szövődmények veszélye miatt zárt zugú glaucomára vagy tachyarrythmiára hajlamos betegeknél, továbbá bélelzáródás vagy hólyagnyak obstructio veszélye esetén az előny/kockázat mérlegelésével alkalmazható.

A készítmény bevont tablettánként 41,182 mg szacharózt tartalmaz.
Ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában, glükóz-galaktóz malabszorpcióban vagy szacharáz-izomaltáz hiányban a készítmény nem szedhető.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.


4.9 Túladagolás

Tünetek
Túladagolás esetén antikolinerg hatások jelentkezhetnek.

Kezelés
Szükség esetén paraszimpatomimetikumokat kell adni. A glaucomás betegek sürgős szemészeti szakellátásra szorulnak. A cardiovascularis mellékhatásokat a hagyományos szakmai elvek szerint kell kezelni. Légzésbénulás esetén megfontolandó az intubatio és a gépi lélegeztetés. A vizeletretenció hólyagkatéter bevezetésével szüntethető meg. A felsoroltakon kívül szükség esetén megfelelő tüneti kezelést is kell alkalmazni.4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A Buscopan növelheti a tri- és tetraciklikus antidepresszánsok, az antihisztaminok, az antipszichotikumok, a kinidin, az amantadin és a dizopiramid valamint az egyéb antikolinerg szerek (pl. tiotropium, ipratropium, atropinszerű anyagok) antikolinerg hatását.

Buscopan és dopamin antagonisták (pl. metoklopramid) egyidejű alkalmazásakor mind a két gyógyszer gastrointestinalis hatása csökkenhet.

A Buscopan fokozhatja a béta-receptor-izgató vegyületek tachycardiát okozó hatását.


6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Belladonna alkaloidok, félszintetikus, kvaterner ammónium vegyületek
ATC kód: A03BB01

A Buscopan a tápcsatorna, az epeutak és az urogenitalis rendszer simaizomzatának görcsét oldja.
Más kvaterner ammóniumszármazékokhoz hasonlóan a hioszcin-N-butilbromid sem jut át a vér-agy gáton, ennek megfelelően nem okoz központi idegrendszeri antikolinerg mellékhatásokat.
A periférián kifejtett antikolinerg hatás a zsigerek falában található ganglionok működésének gátlásából és a gyógyszer antimuszkarin aktivitásából ered.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás
A hioszcin-N-butilbromid kvaterner ammóniumvegyület, nagymértékben poláros természetű, ezért per os adagolást követően 3-8%-a szívódik fel. Az egyszeri 20 mg-400 mg adagban szájon át történő alkalmazását követően 2 órával a hioszcin-butilbromid plazmában mért csúcskoncentrációja 0,11 ng/ml és 2,04 ng/ml közötti értékeket mutatott. Ugyanilyen dózistartományban az átlagos AUC0-tz-értékek 0,37 ng/ml és 10,7 ng/ml közé estek. A különböző, 100 mg-os gyógyszerformák, mint pl. bevont tabletta, végbélkúp és belsőleges oldat mindegyikének abszolút biohasznosulása kevesebb, mint 1% (medián érték).

Eloszlás
Mivel a hioszcin-butilbromid nagymértékű affinitással kötődik a muszkarin- és nikotin-receptorokhoz, elsősorban a hasi és a medence területek simaizomsejtjeihez, valamint a hasi szervek ganglionjaihoz kötődve oszlik meg. A hioszcin-butilbromid plazmafehérjékhez (albuminhoz) való kötődése kb. 4,4%.
Állatkísérletekben mutatták ki, hogy a hioszcin-butilbromid nem jut át a vér-agy gáton, azonban erre vonatkozó klinikai adat nem áll rendelkezésre. In vitro kölcsönhatást figyeltek meg a hioszcin-butilbromid (1 mM) és az emberi placenta epithel sejtjeinek cholin-transzportja (1,4 nM) között.

Biotranszformáció és elimináció
A 100 mg-400 mg egyszeri adagolást követően a terminális eliminációs felezési idő a 6,2-10,6 óra közötti tartományba esett. A metabolizmus elsősorban az észterkötés helyén történő hidrolízis útján valósul meg. A szájon át alkalmazott hioszcin-butilbromid a széklettel és a vizelettel ürül ki a szervezetből. Férfiakkal végzett vizsgálatok eredményei szerint szájon történő adagolást követően 2-5% izotóppal jelölt dózis ürült ki a veséken át.
Szájon át történő alkalmazást követően az izotóp-aktivitás 90%-át a székletben mutatták ki. A szájon át történő alkalmazást követően mért izotóp-aktivitás alapján az alkalmazott hioszcin-butilbromid adagnak mindössze 0,1%-a ürült ki vizelettel a szervezetből. A 100 mg-400 mg szájon át alkalmazott adagok esetén az átlagos látszólagos orális clearance 881-1420 l/perc, míg az ugyanehhez az adagolási sémához tartozó megoszlási tér 6,13-11,3 x 105 l, feltehetően a nagyon alacsony szisztémás megoszlásnak köszönhetően.
A vizelettel ürülő metabolitok kismértékben kötődnek a muszkarin-receptorokhoz, ezért úgy tekinthető, hogy nem járulnak hozzá a hioszcin-butilbromid hatásaihoz.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Az egyszeri adaggal végzett vizsgálatok eredményei alapján a hioszcin-butilbromid akut toxicitási indexe alacsony: az orális LD50-érték egérben > 1000-3000 mg/ttkg, patkányban > 1040-3300 mg/ttkg és kutyában > 600 mg/ttkg. A toxicitás legfőbb jeleként ataxia, izomtónus-csökkenés, ill. egereknél ezen kívül tremor és konvulziók, kutyáknál pedig mydriasis, nyálkahártya-szárazság és tachycardia lépett fel. A halál 24 órán belül, légzésbénulás miatt következett be. A hioszcin-butilbromid intravénás LD50-értéke egereknél 10-23 mg/ttkg és patkányoknál 18 mg/ttkg volt.

Ismételt per os adagolást követő 4 hétig tartó toxicitási vizsgálatok során patkányban 500 mg/ttkg, 26 hetes per os adagolás mellett pedig 200 mg/ttkg volt az észlelhető károsodás nélkül adható dózisszint (NOAEL - No Observed Adverse Effect Level).
Magasabb dózisszint elérésekor a zsigerek paraszimpatikus ganglionjaira kifejtett hatása révén a hioszcin-butilbromid felfüggesztette a bélmotilitást és obstipatiót eredményezett. Az 50 kezelt patkányból 11 elhullott.
A hematológiai és klinikai laborkémiai vizsgálatok eredményei nem mutattak dózisfüggő elváltozásokat. A 26 hetet követően a patkányok 200 mg/ttkg-os dózist toleráltak, míg 250 mg/ttkg és 1000 mg/ttkg adagok beadása után a gastrointestinalis funkciók leálltak és elhullás következett be.
Kutyákon vizsgálva 39 hetes per os (kapszula) adagolás mellett 30 mg/ttkg volt az észlelhető károsodás nélkül adható dózisszint (NOAEL). A klinikai eredmények többsége a magas dózisban (200 mg/ttkg) beadott hioszcin-butilbromid akut hatásainak tulajdonítható. Hisztopatológiai elváltozásokat nem figyeltek meg.

Egy 4 hétig tartó, patkányokon végzett vizsgálatban a kísérleti állatok jól tolerálták az 1 mg/ttkg-os adagban, ismételten, intravénásan adagolt Buscopant. A dózist 3 mg/ttkg-ra növelve convulsiók, 9 mg/ttkg-ra növelve légzésbénulás lépett fel.

Kutyákat több mint 5 héten keresztül 2-szer 1, 2-szer 3, ill. 2-szer 9 mg/ttkg intravénásan adott Buscopannal kezelve dózisfüggő pupillatágulatot figyeltek meg, ezen kívül a 2-szer 9 mg/ttkg adagolás mellett ataxia és nyálfolyás lépett fel, továbbá csökkent az állatok táplálékfelvétele és testtömege. Ily módon intravénás adagolást követően patkányokban, ill. kutyákban az észlelhető károsodás nélkül adható dózisszint (NOAEL) 1 mg/ttkg és 9 mg/ttkg volt. Az injekciós oldat (intramuscularis és intravénás) lokális tolerálhatósága megfelelőnek bizonyult.

Patkányok a rendszeresen intramuscularisan alkalmazott injekciót 10 mg/ttkg-os per os adagban jól tolerálták, azonban az injekció beadás helyén látható izomsérülések nagyobb számban fordultak elő a kontroll-csoporthoz viszonyítva. 60, ill. 120 mg/ttkg adagolás mellett a mortalitás magasnak bizonyult és a lokális szövetkárosodások dózisfüggő súlyosbodása volt megfigyelhető.

Patkányoknak per os legfeljebb 200 mg/ttkg, ill. nyulaknak szondán át 200 mg/ttkg vagy subcutan 50 mg/ttkg dózisban a vemhesség II. fázisában adagolt hioszcin-butilbromid nem fejtett ki sem embriotoxikus, sem teratogen hatást. Per os 200 mg/ttkg dózisig a termékenység sem károsodott.

Hasonlóan más kationos gyógyszerekhez in vitro a hioszcin-butilbromid kölcsönhatásba lép az emberi placenta epithel sejtjeinek cholin-transzportrendszerével. A hioszcin-butilbromid magzatba való átjutása nem bizonyított.

Több mint 28 napig tartó, kutyákon és majmokon végzett lokális tolerancia vizsgálatokban a Buscopan injekció 15 mg/ttkg adagját rendszeresen intramuscularisan alkalmazták. Kizárólag a kutyákon figyeltek meg apró, gócos szövetelhalást az injekció beadásának helyén. Nyulak fülén végzett vizsgálatokban a nyulak fülén mind az artériák, mind a vénák vonatkozásában jól tolerálhatónak találták a Buscopant. In vitro a 20 mg/ml-es Buscopan injekció 0,1 ml emberi vérhez hozzáadva nem mutatott hemolitikus reakciókat.

A hioszcin-butilbromid az Ames-teszt, a V79 emlős sejtvonalakon végzett in vitro génmutációs vizsgálatok (HPRT-teszt), továbbá emberi perifériás vérből nyert lymphocytákon in vitro végzett kromoszóma-aberrációs teszt során nem fejtett ki mutagen vagy clastogen hatást. In vivo vizsgálva a hioszcin-butilbromid patkány csontvelő micronucleus teszten negatív volt.
In vivo karcinogenitás vizsgálatokat nem végeztek. A korlátozott időtartamú, patkányokon per os, legfeljebb 1000 mg/ttkg-os adagolás mellett végzett két 26 hetes kezelés során nem észleltek daganatkeltő hatást.3. GYÓGYSZERFORMA

Bevont tabletta
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, cukros bevonatú tabletta. Törési felülete fehér színű, átmérő: kb.7 mm, magasság: kb. 3,7 mm.


4. KLINIKAI JELLEMZŐK


4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a hioszcin-butilbromid tekintetében.

Az állatkísérletek nem igazoltak direkt vagy indirekt káros hatásokat reproduktív toxicitás tekintetében (lásd 5.3 pont).

Szoptatás
A Buscopan és metabolitjainak humán anyatejbe történő kiválasztódásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű információ.

A Buscopan alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség és szoptatás ideje alatt.

Termékenység
Nem végeztek az emberi termékenységre gyakorolt hatásokat értékelő vizsgálatokat (lásd 5.3 pont).


6.1 Segédanyagok felsorolása

Mag:
borkősav
sztearinsav
vízoldható kukoricakeményítő
vízmentes kolloid szilícium-dioxid
kukoricakeményítő
vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát

Bevonat:
makrogol 6000
povidon
titán-dioxid (E171)
akáciamézga (porított)
talkum
szacharóz
fényesítő viasz (karnaub viasz, fehér viasz 1:1)


BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


Buscopan 10 mg bevont tabletta
hioszcin-butilbromid


Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
* Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
* További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
* Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
* Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Buscopan 10 mg bevont tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Buscopan 10 mg bevont tabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Buscopan 10 mg bevont tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Buscopan 10 mg bevont tablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUSCOPAN 10 MG BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Buscopan 10 mg bevont tabletta az ún. simaizom-görcsoldó hatású gyógyszerek csoportjába tartozik, ami görcsös hasi fájdalmak, epeúti görcsök és bántalmak, az epehólyag telődési és ürülési mechanizmusának zavara, valamint a húgy-ivarszervi görcsök, illetve a tápcsatorna simaizomzatának görcse (pl. az ún. irritábilis bél-szindróma görcsös tünetei) enyhítésére szolgál.


2. TUDNIVALÓK A BUSCOPAN 10 MG BEVONT TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Buscopan 10 mg bevont tablettát
* ha allergiás (túlérzékeny) a hioszcin-butilbromidra vagy a Buscopan bevont tabletta egyéb összetevőjére.
* ha egy általános izomgyengeséggel járó betegségben szenved (miaszténia grávisz).
* ha a vastagbél nagymértékű kitágulásával járó betegségben szenved (megakolon).

A Buscopan 10 mg bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Buscopant csak orvosi előírásra lehet alkalmazni az alábbi esetekben:
* Ha Ön szapora szívverésre vagy ritmuszavarra hajlamos;
* Zárt zugú zöld hályog (glaukóma) esetén;
* Ha Önnél korábban bélelzáródást vagy annak gyanúját állapították meg;
* Ha Önnél korábban a hólyagnyak elzáródását vagy annak gyanúját állapították meg.

Ha nagyfokú, ismeretlen eredetű hasi fájdalom vagy diszkomfort-érzés tünetei lépnek fel vagy fokozódnak, különösen, ha olyan tünetekkel járnak együtt, mint a láz, hányinger, hányás, megváltozott bélműködés, hasi érzékenység, vérnyomásesés, ájulás vagy véres széklet, hagyja abba a készítmény szedését és azonnal forduljon orvoshoz.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a recept nélkül kapható gyógyszereket is.

Mielőtt elkezdi alkalmazni a Buscopan bevont tablettát, feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi vagy szedte a közelmúltban, mert a Buscopan befolyásolhatja a hatásukat:
* tri- és tetraciklikus antidepresszánsok (depresszió elleni szerek),
* antihisztaminok (allergia elleni szerek),
* antipszichotikumok (olyan gyógyszerek, melyekkel mentális betegségek pszichotikus tüneteit kezelik),
* kinidin és dizopiramid (szívritmuszavarban alkalmazott szerek),
* amantadin (Parkinson-kórban alkalmazott szer),
* egyéb antikolinerg szerek, mint pl. ipratropium vagy tiotropium (krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén alkalmazott szerek) vagy atropinszerű anyagok,
* dopamin-gátló szerek (pl. metoklopramid - hányinger és hányáscsökkentő szerek vagy egyéb emésztőszervi betegség kezelésére alkalmazott szerek, mert előfordulhat, hogy mind a Buscopan, mind a metoklopramid hatása csökken),
* béta-receptor izgató szerek (szívelégtelenség és/vagy asztma kezelésére alkalmazott szerek).

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

* Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a hioszcin-butilbromid tekintetében.
* A Buscopan és metabolitjainak humán anyatejbe történő kiválasztódásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű információ.

A Buscopan alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség és szoptatás ideje alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.

Fontos információk a Buscopan 10 mg bevont tabletta egyes összetevőiről
1 darab 10 mg-os bevont tabletta 41,2 mg szacharózt tartalmaz, ami a maximálisan javasolt napi adag esetén 411,8 mg szacharóz-bevitelt jelent. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BUSCOPAN 10 MG BEVONT TABLETTÁT?

A Buscopan bevont tabletta alkalmazása során mindig kövesse az orvosa vagy gyógyszerésze utasításait. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az orvos másképp nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Felnőttek és 6 évesnél idősebb gyermekek:
Naponta 3-5 alkalommal 1-2 bevont tabletta.
A bevont tablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.

Ha a Buscopan bevont tabletta hosszú ideig tartó, napi rendszerességű folyamatos alkalmazására lenne szükség, orvoshoz kell fordulni és ki kell deríteni a hasi fájdalom okát.

Ha az előírtnál több Buscopan 10 mg bevont tablettát vett be
Ha az előírt adagnál többet használt egyszerre, azonnal forduljon orvoshoz, mert előfordulhat, hogy sürgős orvosi segítségre szorul.

Túladagolás esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek: szájszárazság, bőrvörösség, vizeletürítési nehézségek, szapora szívverés és látászavarok.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Buscopan 10 mg bevont tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék és a kezelés során spontán megszűnnek.

A felsorolt mellékhatásokat a jelentkezésük gyakorisága alapján csoportosítottuk:
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érint)
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint)
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg).

Azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja - lehetséges, hogy sürgős orvosi ellátásra szorul:
anafilaxiás sokk (hirtelen fellépő, olykor életet veszélyeztető súlyos allergiás reakció, melynek jellemzői a légzési nehézség, a keringés összeomlása és a hirtelen fellépő ödéma), anafilaxiás reakciók, nehézlégzés, bőrreakciók, csalánkiütés, bőrkiütés, bőrpír, viszketés, túlérzékenységi reakciók.

Nem gyakori mellékhatások:
- bőrreakciók, csalánkiütés, viszketés
- szapora pulzus
- szájszárazság
- diszhidrózis (kézen és/vagy lábon jelentkező bőrtünetek)

Ritka mellékhatások:
- vizeletürítési nehézség

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
- anafilaxiás sokk, anafilaxiás reakciók
- nehézlégzés
- bőrkiütés, bőrpír (eritéma)
- egyéb túlérzékenységi reakciók

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. HOGYAN KELL A BUSCOPAN 10 MG BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Buscopan bevont tablettát.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Buscopan 10 mg bevont tabletta
* A készítmény hatóanyaga 10 mg hioszcin-butilbromid bevont tablettánként.
* Egyéb összetevők: borkősav, sztearinsav, vízoldható kukoricakeményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid (aerosil 200), kukoricakeményítő, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
Bevonat: makrogol 6000, povidon, titán-dioxid (E171), arabmézga (porított), talkum, szacharóz, fényesítő viasz (karnauba pálmaviasz, fehér viasz 1:1)

Milyen a Buscopan 10 mg bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, kerek, mindkét oldalukon domború felületű, cukros bevonatú tabletták. Törési felületük fehér színű, átmérő: kb. 7 mm, magasság: kb. 3,7 mm

20 db bevont tabletta átlátszatlan fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db bevont tabletta átlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db bevont tabletta átlátszatlan fehér PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db bevont tabletta fehér polietilén zárókupakkal ellátott fehér polipropilén tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
IPSEN Consumer HealthCare
65 Quai Georges Gorse
92100 Boulogne-Billancourt
Franciaország

Gyártó:
Delpharm Reims
10 Rue Colonel Charbonneaux, 51100 Reims
Franciaország

OGYI-T-8919/01 Buscopan 10 mg bevont tabletta átlátszatlan fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-8919/02 Buscopan 10 mg bevont tabletta átlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-8919/03 Buscopan 10 mg bevont tabletta átlátszatlan fehér PVC/Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-8919/04 Buscopan 10 mg bevont tabletta fehér polietilén zárókupakkal ellátott fehér polipropilén tartályban

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. május
3OGYÉI/29181/2019


4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A felsorolt mellékhatások közül számos a Buscopan antikolinerg tulajdonságaival hozható összefüggésbe. Ezek a mellékhatások azonban rendszerint enyhék, és spontán megszűnnek.

A mellékhatások gyakoriságát a MedDRA szerinti gyakorisági kategóriák alapján állapították meg.

A MedDRA szerinti gyakorisági kategóriák:
Nagyon gyakori: ?1/10;
Gyakori: ?1/100 - <1/10;
Nem gyakori: ?1/1000 -<1/100;
Ritka: ?1/10 000 - <1/1000;
Nagyon ritka: (<1/10 000);
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

Immunrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: Bőrreakciók, urticaria, pruritus
Nem ismert: Anaphylaxiás reakciók*, anaphylaxiás shock*, dyspnoe*, bőrkiütés*, erythema*, túlérzékenységi reakciók*

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
Nem gyakori: Tachycardia

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: Szájszárazság

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek:
Ritka: Vizeletretenció

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei:
Nem gyakori: Dyshidrosis

* Ezeket a mellékhatásokat a forgalomba hozatalt követően jelentették. A gyakoriság pontos megállapítása nem lehetséges, mert ezek a mellékhatások nem szerepelnek az 1368 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat adatbázisában.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.
Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

Bevont tabletta:
20 db bevont tabletta átlátszatlan fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db bevont tabletta átlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db bevont tabletta átlátszatlan fehér PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db bevont tabletta fehér polietilén zárókupakkal ellátott fehér polipropilén tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

A megsemmisítésre vonatkozóan nincsenek különleges előírások.

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Megjegyzés: ??(egy keresztes)
Osztályozás: I. csoport
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN)6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25oC-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

PVC/PVDC//Al illetve PVC/Al buborékcsomagolásban: 3 év
Polipropilén tartályban: 5 év


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

IPSEN Consumer HealthCare
65 Quai Georges Gorse
92100 Boulogne-Billancourt
Franciaország


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

OGYI-T-8919/01 Buscopan 10 mg bevont tabletta
átlátszatlan fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-8919/02 Buscopan 10 mg bevont tabletta
átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-8919/03 Buscopan 10 mg bevont tabletta
átlátszatlan fehér PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-8919/04 Buscopan 10 mg bevont tabletta
fehér polietilén zárókupakkal ellátott fehér polipropilén tartályban


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2003. június 2.

A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2009. május


10 A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2019. május 14.

535

CONFIDENTIAL / BIZALMAS - Boehringer Ingelheim Pharma GmbH Magyarországi Fióktelepe
OGYÉI/29181/2019Vissza