• Valós árukészletRaktárról
  • Rendelkezünk patikai üzlettel6721, Szeged, József Attila sgt. 4.
  • Gyors szállítás1-5 munkanap
  • Ingyenes szállítás 15.000 Ft fölöttHázhoz visszük rendelését

ALGOFLEX RAPID 400MG LÁGY KAPSZULA

Kiszerelés: 20X BUB
Gyártó: Opella Healthcare Commercial Kft.
Készleten: 2 db
Egységár: 121,70 Ft/db
2.678 Ft 2.434 Ft
Termékleírás, betegtájékoztató
Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula
Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula
ibuprofén

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
* Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
* További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
* Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
* Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei: gyermekeknél és serdülőknél 3 napon belül, felnőtteknél a fájdalom 4 napon belül, illetve a migrénes fejfájás vagy láz 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Algoflex Rapid szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Algoflex Rapid-ot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Algoflex Rapid-ot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer neve: Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula, és Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula (a továbbiakban: Algoflex Rapid).
Az Algoflex Rapid hatóanyaga, az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést.
Az Algoflex Rapid a lágy kapszula a folyékony tartalmának köszönhetően könnyen szétesik a szervezetben, és a kapszulából felszabaduló hatóanyag gyorsabban kerül a véráramba, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére.

Az Algoflex Rapid fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalmak, izomfájdalmak, láz valamint megfázás és influenza tünetei esetén alkalmazható.

Ezen felül, orvosi javaslatra, az Algolfex Rapid alkalmazható idegfájdalmak (neuralgia), enyhítésére.

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula alkalmazása felnőtteknek, serdülőknek és 12 évesnél idősebb gyermekeknek (40 kg testsúlytól) javasolt.
Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula, az ibuprofén hatóanyagtartalma miatt felnőtteknek, serdülőknek, és gyermekeknek 6 éves kortól (20 kg testsúlytól) javasolt.

2. Tudnivalók az Algoflex Rapid szedése előtt

Ne szedje az Algoflex Rapid-ot
- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha allergiás a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, ami a gyógyszerek bevétele után bármikor légzési nehézségek, asztma, orrfolyás, duzzanatok, vagy csalánkiütés formájában jelentkezett
- ha Önnek jelenleg fennálló, illetve kiújuló gyomor- vagy nyombélvérzése valamint gyomor- vagy nyombélfekélye van, vagy ha valaha is ismétlődően (legalább kétszer) volt
- ha korábban nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggésben gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás történt
- ha vérképzési vagy véralvadási zavarokban szenved
- ha súlyos szív-, máj- vagy veseelégtelensége van
- a terhesség utolsó három hónapja alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez mielőtt szedni kezdené az Algoflex Rapid-ot:
- ha vese- vagy májbetegsége van
- ha tüdőasztmában (asztma bronhiáléban) szenved
- ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata
- ha egyidejűleg olyan gyógyszert szed, ami fokozhatja a gyomorkárosodás vagy vérzés kockázatát (lásd alább)
- ha szisztémás lupusz eritematózusza (immunrendszeri betegség) vagy más kevert kötőszöveti betegsége van (az aszeptikus vagy kórokozó nélküli agyhártyagyulladás veszélye miatt)
- ha fekélyképződéssel járó gyulladásos bélbetegsége van, pl. Crohn-betegség, kolitisz ulceróza,
- ha szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot [angol rövidítéssel: TIA].
- ha magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.

Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleg kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát. Nagyobb adagok és hosszabb távú kezelés esetén sokkal valószínűbb bármilyen kockázat kialakulása.

A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás bármikor előfordulhat a kezelés során, előzetes figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, akár szerepel gyomor-bélrendszeri betegség a kórtörténetben, akár nem. A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás előfordulása gyakoribb nagyobb adagok szedésekor, ha a betegnek volt már gyomor-bélrendszeri fekélye, illetve időskorúaknál. Néhány együttesen alkalmazott gyógyszer fokozhatja a gyomorkárosodás vagy vérzés veszélyét [egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok, véralvadás-gátlók - például a warfarin, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI), vagy vérlemezke összetapadást gátlók - például az acetilszalicilsav].
A gyomor-bélrendszeri károsodás szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek számára gyomorvédő készítmény (pl. mizoprosztol vagy protonpumpagátlók) együttadása megfontolandó.

Bármely típusú fájdalomcsillapító hosszan tartó szedése fejfájás esetén súlyosbíthatja azt. Amennyiben gyakran vagy naponta van fejfájása, fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (vagy éppen azért), orvosi tanácsot kell kérni mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót venne be. A kezelést fel kell függeszteni, ha a kezelőorvos gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájást állapít meg.

Az ibuprofén elfedheti a fertőzések tüneteit (láz, fájdalom és duzzanat).

Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél és serdülőknél a szervezet kiszáradt állapotában fennáll a vesekárosodás veszélye.

Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Rapid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Algoflex Rapid és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra. Ilyen gyógyszerek például:
- a véralvadásgátlók (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin)
- a vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán)

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét abban az esetben is, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- bármilyen más NSAID (gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók), és glükokortikoidok (kortizont vagy a kortizonhoz hasonló anyagokat tartalmazó gyógyszerek), mivel ezek a gyógyszerek növelhetik a gyomor-bélrendszeri fekélyek és a vérzés kockázatát,
- szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k, depresszió kezelésére használt gyógyszerek), mivel növelhetik a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát
- véralvadásgátló gyógyszerek, mivel növelhetik a vérzés kockázatát
- vízhajtó szerek, mivel az ibuprofén csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és megnőhet a vesekárosodás kockázata,
- kálium-megtakarító vízhajtó szerek, mivel a vér káliumszintje megemelkedhet
- kinolon antibiotikumok, mivel az epileptikus görcsrohamok kockázata növekedhet,
- aminoglikozidok (antibiotikumok), mivel az ibuprofén csökkenti az aminoglikozidok kiválasztását, együttes alkalmazásuk növelheti a vese- és halláskárosodás kockázatát
- szulfonilurea tartalmú készítmények (vércukorszint-csökkentő gyógyszerek), mivel gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel az ibuprofénnel
- lítium (gyógyszer a mániás depresszió és a depresszió kezelésére), digoxin (szívelégtelenség kezelésére), és metotrexát (daganatos megbetegedés illetve reuma elleni gyógyszer), mivel az ibuprofén fokozhatja az ilyen gyógyszerek hatását,
- szulfinpirazon és probenecid (gyógyszerek a köszvény kezelésére), mivel késleltethetik az ibuprofén kiürülését,
- klinikai adatok szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők megnövelhetik a vérben a baklofén szintjét
- mifepriszton (terhesség megszakítására használt szer), mivel az ibuprofén csökkentheti a mifepriszton hatását
- ciklosporin és takrolimusz (immunszupresszív gyógyszerek), mivel vesekárosodást okozhatnak,
- pemetrexed (rákellenes gyógyszer), mivel az ibuprofén megemeli ennek a hatóanyagnak a káros hatását,
- zidovudin (HIV/AIDS kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel Algoflex Rapid alkalmazása esetén a HIV-pozitív hemofíliás betegeknél növekedhet az ízületi vérömleny kialakulásának, illetve duzzanatot okozó vérömleny kialakulásának kockázata.

Az Algoflex Rapid-kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex Rapid és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

Az Algoflex Rapid egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A kapszulákat megfelelő mennyiségű folyadékkal, egészben kell lenyelni.
Amennyiben a kezelés során emésztőrendszeri problémák lépnek fel, javasolt a kapszula étkezés közbeni bevétele.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása és a dohányzás a kezelés időtartama alatt nem javasolt.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás
Ne szedje a kapszulát a terhesség utolsó három hónapjában vagy szoptatás alatt.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön a terhesség első 6 hónapjában van.

Termékenység
Az Algoflex Rapid olyan gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-ok), amelyek hátrányosan befolyásolhatják a női termékenységet. A gyógyszerszedés abbahagyása után azonban ez a hatás elmúlik.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Algoflex Rapid nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az Algoflex Rapid szorbitot tartalmaz.
A szorbit gyümölcscukor (fruktóz) forrás. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt (vagy gyermekét), hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vagy örökletes fruktózintoleranciát állapítottak meg Önnél, ami egy ritka, genetikai rendellenesség, amelyben a szervezet nem képes lebontani a fruktózt, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt Ön (vagy gyermeke) elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Algoflex Rapid-ot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően, vagy a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kizárólag rövid távú alkalmazásra. A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.

Felnőttek, serdülők, valamint 12 éves vagy annál idősebb gyermekek (40 kg-os testsúlytól):
1 vagy 2 lágy kapszula Algoflex Rapid Mini 200 mg vagy 1 kapszula Algoflex Rapid 400 mg vízzel bevéve, szükség esetén, naponta háromszor.
Az adagok között legalább 4 órának kell eltelnie.

Idegfájdalom (neuralgia) enyhítésére orvosi javaslatra alkalmazható az orvos által előírt adagolásban.

24 óra alatt 6 kapszulánál több Algoflex Rapid Mini 200 mg, illetve 3 kapszulánál több Algoflex Rapid 400 mg nem vehető be.

6 év feletti gyermekek (20 kg testsúlytól 39 kg testsúlyig):
6 év feletti gyermekek számára az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula alkalmazása ajánlott.
Az ibuprofén maximális napi adagja 20-30 mg testsúlykilogrammonként, 3-4 adagra elosztva.
6 év feletti gyermekek (20 kg - 39 kg): 1 kapszula Algoflex Rapid Mini 200 mg;
* Gyermekek 20 kg-29 kg testsúlyig: szükség esetén naponta háromszor. Nem vehető be 3 kapszulánál több (600 mg ibuprofén) egyetlen 24 órás időszakban sem. Az egyes adagok között legalább 8 órának kell eltelnie.

* Gyermekek 30 kg - 39 kg testsúlyig: szükség esetén naponta négyszer. Nem vehető be 4 kapszulánál több (800 mg ibuprofén) egyetlen 24 órás időszakban sem. Az egyes adagok között legalább 6-8 órának kell eltelnie.

Ha erre a készítményre 6 éves vagy annál idősebb gyermekek és serdülők esetében 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

6 éves kor alatti gyermekek (20 kg testsúly alatt)
Az Algoflex Rapid Mini 200 mg és az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszulát 20 kg testsúly alatti gyermekeknél (6 éves kor alatt) tilos alkalmazni a kapszulákban található magas hatóanyagtartalom miatt.

Idősek
Az adagolás megegyezik a felnőtteknek ajánlott adagolással, de fokozott óvatosság szükséges.

Vesekárosodás, májkárosodás
Vese- és májkárosodás esetén minden esetben kérje ki kezelőorvosa tanácsát az Algoflex Rapid alkalmazása előtt. A gyógyszer szedése kezelőorvosa utasítása alapján történjen.

Ha Ön a gyógyszert migrénes fejfájásra vagy lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 4 napnál tovább szedi, vagy ha tünetei nem javulnak, esetleg rosszabbodnak, vagy bármilyen újabb tünet jelentkezik, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Orvosi javaslat nélkül 10 napnál tovább nem szedhető.

Ha az előírtnál több Algoflex Rapid-ot vett be

Ha az előírtnál több Algoflex Rapid-ot vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.

Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.

Ha elfelejtette bevenni az Algoflex Rapid-ot
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Amennyiben bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal szakítsa meg a készítmény szedését, és haladéktalanul keressen orvosi segítséget, bármely túlérzékenységi reakció első jelei esetén, mint pl. bőrkiütés, nyálkahártya sebesedés, csalánkiütés, lila, pontszerű bevérzések, hirtelen kialakuló szem körüli duzzanat, nehézlégzéssel vagy nyelési nehezítettséggel társuló szorító mellkasi fájdalom, továbbá hasi fájdalom vagy gyomor-bélrendszeri vérzés (vérhányás illetve szurokszéklet).

Az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat az alábbi csoportokban tüntettük fel azok gyakorisága szerint:

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
* fejfájás,
* hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavar,
* különböző bőrkiütések, túlérzékenységi reakciók (mint pl. csalánkiütés, viszketés)

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
* hányás, hasmenés, székrekedés, felfúvódás

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
* vérképzési rendellenességek (első jelei: láz, torokfájás, szájfekélyesedés, influenzaszerű tünetek, kimerülés, orr- és bőrvérzések),
* nem fertőző agyhártyagyulladás (különösen kevert kötőszöveti betegségben vagy szisztémás lupusz eritematózuszban szenvedő betegek esetében),
* a tápcsatorna-nyálkahártya gyulladása, fekélyesedése vagy átfúródása (fekete széklet, vérhányás), szájüregi gyulladás,
* a vesefunkciós zavarok (akut veseelégtelenség), vér a vizeletben és láz a vesekárosodás jelei lehetnek (papilláris nekrózis),
* májfunkciós zavarok,
* súlyos bőrreakciók, mint pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagképződéssel,
* súlyos túlérzékenységi reakciók (arc, nyelv- és gégevizenyő, nehézlégzés, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, súlyos sokk).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
* halláskárosodás,
* szívelégtelenség, oedema, magas vérnyomás,
* meglévő bélbetegségek rosszabbodása (vastagbélgyulladás, úgynevezett Crohn-betegség),
* veseelégtelenség,
* légzési nehézségek (elsősorban asztma bronchiáléban szenvedő betegeknél), asztma súlyosbodása,
* DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése.
* a bőr fokozott érzékenysége a napfényre.

Ibuprofént tartalmazó készítmények (és néhány egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő), így az Algoflex Rapid alkalmazása során is kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy szélütés (sztrók) kialakulásának kockázata.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Algoflex Rapid-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25?C-on, a nedvességtől való védelem érdekében, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Algoflex Rapid?
A készítmény hatóanyaga az ibuprofén.
Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula
Kapszulánként 200 mg ibuprofént tartalmaz.

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula
Kapszulánként 400 mg ibuprofént tartalmaz.

Egyéb összetevők: makrogol 600, kálium-hidroxid 85% (E525), zselatin, tisztított víz, részlegesen dehidratált szorbit-szirup (E420), kárminvörös 43% (E120).

Milyen az Algoflex Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula:
átlátszó, rózsaszínű, ovális kapszula (kb. 13 x 8 mm)
Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula:
átlátszó, rózsaszín/piros színű, ovális kapszula (kb. 15 x 10 mm)

Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula: 12 db, 24 db lágy kapszula
Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula: 10 db, 12 db, 20 db, 30 db lágy kapszula

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5
Magyarország

Gyártó
Sanofi S.p.A.
Strada Stratale 17 KM 22
67019 Scoppito (AQ)
Olaszország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Bulgária
??????? ????? 400 mg
Csehország
IBALGIN RAPIDCAPS 200mg
IBALGIN RAPIDCAPS 400mg
Magyarország
ALGOFLEX RAPID MINI 200 mg
ALGOFLEX RAPID 400 mg
Olaszország
NOVALGIDOL 200mg
NOVALGIDOL 400mg
Románia
IBALGIN EXPRESS 200 mg
IBALGIN EXPRESS 400 mg
Szlovákia
IBALGIN RAPIDCAPS 200mg
IBALGIN RAPIDCAPS 400mg


Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula
OGYI-T-21112/03 12× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/04 24× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula
OGYI-T-21112/05 10× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/06 12× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/07 20× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/08 30× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.október


3OGYEI/53114/2018
OGYEI/53117/2018
OGYEI/42993/2019
OGYEI/42996/2019


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula
200 mg ibuprofént tartalmaz lágy kapszulánként.

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula
400 mg ibuprofént tartalmaz lágy kapszulánként.

Ismert hatású segédanyagok: szorbit (E420).
Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula. 58,1 mg szorbitot tartalmaz kapszulánként.
Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula. 100,7 mg szorbitot tartalmaz kapszulánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.4.1 Terápiás javallatok

Az Algoflex Rapid és Algoflex Rapid Mini fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalom, izomfájdalmak, neuralgiás fájdalmak, meghűléses betegségek és influenza során fellépő láz tüneti enyhítésére szolgál.

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula
Felnőtteknek, illetve 12 évesnél idősebb gyermekeknek és serdülőknek (40 ttkg-tól) javasolt.
Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula
Kapszulánkénti hatóanyagtartalma miatt felnőtteknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek (20 ttkg-tól) javasolt.


4.3 Ellenjavallatok

* A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység;
* Olyan túlérzékenységi reakciók az anamnézisben (pl. bronchospasmus, asthma, rhinitis, angiooedema vagy urticaria), amelyek acetilszalicilsav (ASA) és egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerek szedésével állnak összefüggésben;
* Aktív vagy a kórelőzményben szereplő kiújuló pepticus fekély/vérzés (kettő vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés),
* A kórelőzményben előforduló nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggésben kialakult gastrointestinalis vérzés vagy perforáció,
* Véralvadási zavarok vagy vérképzési zavarok esetén;
* Súlyos máj-, vese- vagy szívelégtelenségben (NYHA IV stádium) szenvedő betegek esetén (lásd még 4.4 pont).
* A terhesség utolsó trimesztere, mivel a magzatnál fennáll a ductus arteriosus korai záródásával társult pulmonalis hypertonia kialakulásának kockázata. Késleltetheti a szülést vagy megnyújtja a vajúdást az anyában és az újszülöttben egyaránt kialakuló fokozott vérzési hajlam kíséretében (lásd 4.6 pont).

Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula a hatóanyagtartalma miatt nem alkalmas 6 éves kor alatti gyermekek (< 20 ttkg), kezelésére.

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula a hatóanyagtartalma miatt nem alkalmas 12 éves kor alatti gyermekek (< 40 ttkg), kezelésére.


4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás
Szájon át történő, rövid távú alkalmazásra.

Felnőttek és serdülők valamint 12 évesnél idősebb gyermekek (40 ttkg-tól)
A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.
Ha erre a gyógyszerre felnőttek esetében 10 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.
Ha erre a gyógyszerre (12 éves vagy annál idősebb) gyermeknél vagy serdülőnél 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

Az ajánlott dózis 200 mg vagy 400 mg ibuprofén, napi háromszori adagolásban amennyiben szükséges.

Két dózis bevétele között legalább 4 órának kell eltelnie.

1200 mg-nál többet nem szabad bevenni egyetlen 24 órás periódusban sem.

Gyermekek 6 éves kortól (? 39 ttkg)
Gyermekeknek 6-tól 12 éves korig a 200 mg ibuprofén tartalmú gyógyszer javasolt.
Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula csak a legalább 20 kg testsúly feletti gyermekeknek adható. Az ibuprofén maximális napi adagja 20-30 mg/ttkg, 3-4 adagra elosztva, 6-8 órás adagolási időközökkel. A javasolt maximális napi adagot nem szabad túllépni. A teljes adagot jelentő 30 mg/ttkg ibuprofént egyetlen 24 órás időszakban sem szabad túllépni. Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula gyermekeknél való alkalmazására az alábbi adagolási útmutatót használjuk:

Testsúly

Egyszeri dózis a kapszulák számában kifejezve
Maximális napi dózis a kapszulák számában kifejezve
Gyermekek 20 kg-29 kg
1 kapszula Algoflex Rapid Mini (200 mg ibuprofénnek felel meg)
3 kapszula (600 mg ibuprofénnek felel meg)
Gyermekek 30 kg-39 kg
1 kapszula Algoflex Rapid Mini (200 mg ibuprofénnek felel meg)
4 kapszula (800 mg ibuprofénnek felel meg)

Ha erre a készítményre 6 évesnél idősebb gyermekek esetében 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

6 éves kor alatti gyermekek (<20 ttkg)
Az Algoflex Rapid Mini 200 mg és az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula nem alkalmas 6 éves kor alatti gyermekek (< 20 ttkg) kezelésére, a kapszulák magas hatóanyagtartalma miatt.

Idősek
Időskorú betegek esetén az adagolás ugyanaz, mint felnőttek esetén, viszont fokozott elővigyázatosság szükséges (lásd 4.4 pont).

Máj- vagy vesekárosodás
Enyhe, illetve közepesen súlyos máj- vagy vesekárosodásban szenvedő betegek esetén az adag módosítására nincs szükség, ugyanakkor fokozott elővigyázatosság szükséges (lásd a 4.4 pont).

Az alkalmazás módja
A kapszulákat egészben, megfelelő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.
Étkezéssel vagy a nélkül is bevehető. Amennyiben a készítményt étkezés közben vagy röviddel étkezés után veszik be, az késleltetheti a kapszula hatásának kezdetét. Ugyanakkor az étkezés közbeni bevétel elősegíti a hatóanyag tolerabilitását, és csökkentheti a gastrointestinalis panaszok fellépésének lehetőségét.

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd 4.4 pont).


4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Az alábbi táblázat az ibuprofén mellékhatásait tünteti fel MedDRA szervrendszerenkénti csoportosításban gyakorisággal együtt: nagyon gyakori (?1/10), gyakori (?1/100 - <1/10), nem gyakori (?1/1000 - <1/100), ritka (?1/10 000 - <1/1000), nagyon ritka (<1/10 000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Az alábbiakban felsorolt mellékhatásokat olyan esetekben tapasztalták, amikor az ibuprofént nem vényköteles dózisban, rövid távú kezelés során alkalmazták. Krónikus állapotok hosszabb ideig tartó kezelése esetén további nemkívánatos hatások jelentkezhetnek.

A leggyakrabban tapasztalt nemkívánatos hatások gastrointestinalis jellegűek. A nemkívánatos hatások általában dózisfüggőek, kiváltképp a gastrointestinalis vérzés előfordulása, mely függ a dózis nagyságától és az alkalmazás időtartamától.

MedDRA szerinti szervrendszer
Gyakoriság
Nemkívánatos hatás
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka
A vérképzés zavarai (anaemia, leukopenia, thrombocytopenia, pancytopenia, agranulocytosis), melynek első jelei: láz, torokfájás, a száj superficialis fekélye, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerültség, megmagyarázhatatlan vérzések, bőrvérzések.
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Túlérzékenységi reakciók1:

Nem gyakori
Bőrkiütéssel és viszketéssel

Nagyon ritka
Súlyos általános túlérzékenységi reakciók. Tünetei lehetnek az arcödéma, a nyelv és gégeduzzanat, nehézlégzés, szapora szívverés, vérnyomáscsökkenés (anaphylaxis, angioedema vagy súlyos sokk).

Nem ismert
Légzőrendszeri reakciók: asthma, asthma súlyosbodása, bronchospasmus vagy dyspnoe
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori
Fejfájás

Nagyon ritka
Asepticus meningitis
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei
Nem ismert
Halláskárosodás
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nem ismert
Szívelégtelenség és oedema
Érbetegségek és tünetek
Nem ismert
Hypertonia
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori
Hasi fájdalom, dyspepsia, hányinger.

Ritka
Diarrhoea, flatulentia, constipatio, vomitus.

Nagyon ritka
Gyomorfekély, perforatio vagy gastrointestinalis vérzés, melaena, haematemesis, mely néha halálos kimenetelű lehet, különösen az idősek körében (lásd 4.4 pont); stomatitis ulcerosa, gastritis,

Nem ismert
Colitis ulcerosa és Crohn-betegség súlyosbodása (lásd 4.4 pont)
Máj- és epebetegségek illetve tünetek
Nagyon ritka
Májműködés zavarai.
A bőr és bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Nem gyakori
Különböző bőrkiütések.

Nagyon ritka
Súlyos bőrreakciók, hólyagos bőrreakciók, mint pl. erythema multiforme, toxicus epidermalis necrolysis és Stevens-Johnson-szindróma alakulhatnak ki.

Nem ismert
Eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS szindróma), fényérzékenységi reakció
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Nagyon ritka
Akut veseelégtelenség, papillaris necrosis, különösen tartós alkalmazás során, emelkedett szérum urea koncentráció, és oedema.

Nem ismert
Veseelégtelenség
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei
Nagyon ritka
Hemoglobinszint csökkenése

Klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az ibuprofén alkalmazása - különösen akkor, ha nagy dózisban történik (2400 mg/nap) - az artériás thromboticus események kissé emelkedett kockázatával járhat (pl. myocardialis infarctus vagy stroke) (lásd 4.4. pont).
1 Az ibuprofén alkalmazásakor az alábbiakban felsorolt túlérzékenységi reakciókat jelentették:
a) aspecifikus allergiás reakciók és anaphylaxis
b) légzőrendszeri tünetek, pl. asthma, asthma súlyosbodása, bronchospasmus, dyspnoe
c) különféle bőrtünetek, beleértve a bőrkiütések különböző típusait: pl. pruritus, urticaria, purpura, angioedema, és ritkábban exfoliatív és hólyagos dermatitis (beleértve a toxicus epidermalis necrolysist, Stevens-Johnson-szindrómát és az erythema multiforme-t is).

2 Gyógyszer által indukált asepticus meningitis kialakulásának a pathomechanizmusa nem teljesen ismert. Azonban a rendelkezésre álló, a NSAID-okkal kapcsolatos asepticus meningitisre vonatkozó adatok alapján, túlérzékenységi reakcióra lehet következtetni (a gyógyszer szedésével összefüggő átmeneti jelleg, ahol a tünetek a gyógyszerszedés megszakítását követően megszűnnek). Nagyon ritkán, egyes autoimmun betegségben (SLE, kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegeknél figyelték meg ibuprofén szedésekor az asepticus meningitis tüneteit (tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy öntudatzavar).

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.
Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd alább a gastrointestinalis és cardiovascularis kockázatokat).

Gyermekek és serdülők
Dehidrált állapotban lévő gyermekek és serdülők esetében fennáll a vesekárosodás veszélye.

Idősek:
Az idősek esetében megnő az NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban kialakuló mellékhatások gyakorisága, különösen a gastrointestinalis vérzés és perforatio, amely végzetes is lehet (lásd 4.8 pont).

Légzőrendszeri hatások:
A gyógyszer hörgőgörcsöt válthat ki asthma bronchialeban vagy allergiás betegségben jelenleg vagy korábban szenvedő betegeknél. Óvatosan alkalmazandó olyan betegeknél, akik szénanáthától, orrpoliptól, krónikus obstruktív légúti betegségtől szenvednek, mert náluk fennáll az allergiás reakciók előfordulásának megnövekedett kockázata.

Egyéb NSAID-ok:
Kerülendő a készítmény együttes alkalmazása egyéb NSAID-okkal, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlókat is (lásd 4.5 pont).

Szisztémás lupus erythematosus (SLE) és kevert kötőszöveti betegség:
Szisztémás lupus erythematosus (SLE) és kevert kötőszöveti betegség - az aszeptikus meningitis megnövekedett kockázata miatt (lásd 4.8 pont).

Renális hatások:
Vesekárosodás, mivel a veseműködés tovább romolhat (lásd 4.3 és 4.8 pont).
A vesefunkciók monitorozása ajánlott veszélyeztetett betegek esetében, így szív- és vesekárosodásban szenvedő betegeknél, olyanoknál, akiket diuretikumokkal kezelnek, valamint bármilyen eredetű kiszáradás esetén.

Általánosságban, a fájdalomcsillapítók rendszeres bevétele, különösen több hatóanyag kombinációja, a veseelégtelenség kockázatával járó tartós vesekárosodáshoz vezethet (analgetikum nephropathia). Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és dehidrációval együtt járó fizikai megterhelés, ezért az kerülendő.

Májműködésre gyakorolt hatások:
Májműködési zavar (lásd 4.3 és 4.8 pont).

Tartós alkalmazása esetén a vérkép, valamint a máj- és vesefunkció rendszeres ellenőrzése szükséges. Amennyiben az az ibuprofén alkalmazásával összefüggésben eltérés tapasztalható a májfunkciós értékekben, ajánlatos abbahagyni a kezelést. A kezelés megszűnésével az egészségi állapot rendszerint normalizálódik. A vércukorszint alkalmankénti ellenőrzése szintén ajánlatos.

Cardiovascularis és cerebrovascularis hatások:
Azon betegek esetében, akiknek kórtörténetében hypertonia és/vagy szívelégtelenség szerepel, óvatosság (orvossal, gyógyszerésszel történő konzultáció) szükséges a kezelés megkezdése előtt, mivel NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatosan folyadékretenció, hypertonia és oedema előfordulásáról számoltak be.

Klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az ibuprofén alkalmazása - különösen akkor, ha nagy dózisban történik (2400 mg/nap) - az artériás thromboticus események kissé emelkedett kockázatával járhat (pl.: myocardialis infarctus vagy stroke). Általánosságban, epidemiológiai vizsgálatok nem utalnak arra, hogy az ibuprofén kis dózisban (pl. ? 1200 mg/nap) történő alkalmazása az artériás thromboticus események emelkedett kockázatával járna.
A nem kontrollált hypertoniában, pangásos szívelégtelenségben (NYHA II-III), kialakult ischaemiás szívbetegségben, perifériás artériás betegségben és/vagy cerebrovascularis betegségben szenvedő betegek csak gondos mérlegelés után kezelhetők ibuprofénnel, és a nagy dózisok (2400 mg/nap) kerülendők.
Gondos mérlegelés szükséges olyankor is, mielőtt hosszú távú kezelést indítanak magas cardiovascularis kockázatú betegek esetében (pl. hypertonia, hyperlipidaemia, diabetes mellitus, dohányzás), különösen olyankor, ha az ibuprofént nagy dózisban (2400 mg/nap) lenne szükséges alkalmazni.

Női fertilitás károsodása
Néhány bizonyíték szerint azok a gyógyszerek, melyek gátolják a ciklooxigenáz/prosztaglandin-szintézist, ovulációra gyakorolt hatás révén a női termékenység károsodását okozhatják. Ez a hatás a kezelés megszakításával reverzíbilis. Azoknál a nőknél, akik nehezen esnek teherbe vagy meddőségi vizsgálaton vesznek részt, megfontolandó az ibuprofén kezelés megszüntetése.

Gastrointestinalis hatások:
Az NSAID-ok óvatosan adhatók azon betegeknek, akiknek az anamnézisében gastrointestinalis betegségek szerepelnek (pl. colitis ulcerosa, Crohn-betegség), mivel a betegség exacerbatioja léphet fel. (lásd 4.8 pont).

Gastrointestinalis vérzést, fekélyt vagy perforációt - akár halálos kimenetellel is - minden NSAID-kezeléssel kapcsolatban jelentettek már, melyek a kezelés során figyelmeztető tünetekkel, illetve anélkül bármikor bekövetkezhetnek az anamnézisben előforduló korábbi súlyos gastrointestinalis esemény nélkül is.
A gastrointestinalis vérzés, fekélyképződés és perforáció kockázata növekszik a NSAID adagjának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében fekély szerepel, kiváltképp, ha vérzéses szövődménnyel vagy perforációval jelentkezett (lásd 4.3 pont), valamint idős betegek esetén. Ezen betegek esetén a kezelést a lehető legkisebb adaggal kell kezdeni. Megfontolandó gyomorvédő készítményekkel (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) alkalmazott kombinációs kezelés is ilyen esetben, illetve olyan betegeknél, akiknél kis adagú acetilszalicilsav-tartalmú vagy más gastrointestinalis kockázatot fokozó gyógyszerekkel történő együttes kezelés szükséges (lásd alább, és 4.5 pont).

Azon betegek, akiknek a kórelőzményében gastrointestinalis toxicitás szerepel, különösen, ha idős betegekről van szó, minden szokatlan hasi tünetet (főleg a gastrointestinalis vérzést) jelenteni kell, különösen a kezelés kezdeti szakaszában. Óvatosság szükséges olyan betegeknél, akik egyidejűleg fekély vagy vérzés kialakulásának kockázatát esetlegesen fokozó gyógyszereket szednek, például orális kortikoszteroidot, antikoagulánst pl. warfarint, szelektív szerotonin visszavétel gátlót vagy thrombocyta aggregációgátlót pl. acetilszalicilsavat (lásd 4.5 pont).
Amennyiben gastrointestinalis vérzés vagy fekély lép fel az ibuprofént szedő betegnél, a kezelést abba kell hagyni.

Bőrreakciók:
Nagyon ritkán a NSAID-okkal kapcsolatosan súlyos bőrreakciókat jelentettek, pl. exfoliativ dermatitist, Stevens-Johnson-szindrómát és toxicus epidermalis necrolysist, ezek közül néhány fatális kimenetelű volt (lásd 4.8 pont). A betegek a legnagyobb kockázatnak a kezelés kezdeti szakaszában vannak kitéve. A legtöbb esetben a reakció a kezelés első hónapjában jelentkezik. A bőrkiütések, nyálkahártya elváltozások vagy a túlérzékenységi reakció első jeleinél az ibuprofén kezelést azonnal meg kell szakítani.

Egyéb megjegyzések:
A fájdalomcsillapító gyógyszerek fejfájásra való hosszantartó alkalmazása súlyosbíthatja a fejfájást. Amennyiben ez az eset áll fenn vagy felmerül ennek a gyanúja, orvosi tanácsot kell kérni és a kezelést fel kell függeszteni. A gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájás (medication overuse headache) lehetőségét figyelembe kell venni azon betegek esetében, akiknek gyakran vagy naponta van fejfájásuk, fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (vagy éppen azért).

Alkohol egyidejű fogyasztása esetén a hatóanyaggal összefüggő nemkívánatos hatások NSAID-ok alkalmazása során fokozódhatnak, különösen azok, amelyek a gastrointestinalis rendszert, illetve a központi idegrendszert érintik.

Az ibuprofén elfedheti a fertőzések tüneteit (láz, fájdalom és duzzanat).

Segédanyagok
Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula 58,1 mg szorbitot tartalmaz kapszulánként.
Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula 100,7 mg szorbitot tartalmaz kapszulánként.
Örökletes fruktóz intoleranciában a készítmény nem szedhető.
Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula 16 mg káliumot tartalmaz kapszulánként.
Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula 32 mg káliumot tartalmaz kapszulánként.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az előírt dózisban és előírt ideig tartó alkalmazása során nem várható, hogy a gépjárművezetői képességet és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolhatja.


4.9 Túladagolás

Gyermekeknél a 400 mg/kg-nál nagyobb mennyiségű ibuprofén bevitele tüneteket okozhat. Felnőtteknél a dózis-hatás közötti összefüggés kevésbé egyértelmű.
A felezési idő túladagolásnál 1,5-3 óra.

Tünetek
A legtöbb betegnél, aki klinikailag jelentős mennyiségű nem-szteroid gyulladásgátlót vett be, nem jelentkeznek komolyabb tünetek, mint hányinger, hányás, epigastrialis fájdalom vagy ritkábban hasmenés. Tinnitus, fejfájás és gastrointestinális vérzés szintén előfordulhat. Súlyosabb mérgezés esetén a központi idegrendszerben jelentkeznek toxikus tünetek, mint álmosság, esetenként izgatottság és dezorientáció vagy kóma. Esetenként konvulziók is kialakulhatnak. Súlyos mérgezés esetén metabolikus acidózis alakulhat ki, és a keringő, véralvadásban szerepet játszó faktorokkal történő interakció következtében a protrombin idő/INR megnyúlhat. Akut veseelégtelenség és májkárosodás is előfordulhat. Asztmás betegeknél lehetséges az asztma exacerbációja.

Kezelés
Szimptomatikus és szupportív kezelés szükséges, a szabad légutak biztosításával és a szívműködés illetve a vitál-funkciók monitorozásával a beteg állapotának stabilizálódásáig. Ha a beteg potenciálisan mérgező mennyiséget vett be, megfontolandó aktív szén szájon át történő bevitele 1 órán belül.
Gyakori vagy elhúzódó konvulziók esetén intravénás diazepám vagy lorazepám adható. Asztma kialakulásának esetén hörgőtágítókat kell adni.4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Az Algoflex Rapid egyidejű alkalmazása egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentővel, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlókat is, fokozza a mellékhatások kialakulásának kockázatát.

Hasonlóan más nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz, az ibuprofén nem alkalmazható a következő gyógyszerekkel együtt:
* Acetilszalicilsav: Az ibuprofén és az acetilszalicilsav egyidejű alkalmazása általában nem ajánlott a mellékhatások esetleges fokozódása miatt.
Kísérleti adatok arra utalnak, hogy az ibuprofén kompetitív módon gátolhatja a kis dózisban alkalmazott acetilszalicilsav thrombocyta-aggregációra kifejtett hatását, ha beadásuk egyidejűleg történik. Habár ezeknek az adatoknak a klinikai helyzetre való extrapolálásában bizonytalanságok vannak, nem zárható ki annak lehetősége, hogy az ibuprofén rendszeres, hosszú távú használata csökkentheti a kis dózisú acetilszalicilsav kardioprotektív hatását. Az ibuprofén esetenkénti alkalmazásáról nem feltételezik, hogy klinikailag jelentős hatást okozna ebben a vonatkozásban (lásd 5.1 pont).
* Egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek beleértve a szelektív COX-2 inhibitorokat: két vagy több nem-szteroid gyulladáscsökkentő együttadása kerülendő, mivel növelhetik a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát (lásd 4.4 pont).

Az ibuprofén fokozott óvatossággal alkalmazható a következő gyógyszerekkel együtt:
* Kortikoszteroidok: megnő a gastrointestinalis fekély képződésének és a vérzésnek a kockázata (lásd 4.4 pont)
* Antihipertenzív szerek és diuretikumok: a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik a diuretikumok és más vérnyomáscsökkentő hatóanyagok hatását.
Egyes csökkent vesefunkciójú betegeknél (pl. dehidrált vagy idős, csökkent vesefunkciójú betegek) valamely ACE-gátló, béta-receptor blokkoló vagy angiotenzin-II antagonisták és ciklo-oxigenáz-gátlók egyidejű alkalmazása a vesefunkció további romlását eredményezheti, beleértve az akut veseelégtelenséget, amely rendszerint reverzíbilis. Ezért a kombináció óvatosan alkalmazandó, különösen időseknél. A betegeket megfelelően kell hidrálni, és hangsúlyt kell helyezni a vesefunkció rendszeres ellenőrzésére az együttes kezelés megkezdését követően, majd rendszeresen utána. A diuretikumok növelhetik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők nephrotoxikus hatását.
* Káliumspóroló diuretikumok: az ibuprofén és a káliumspóroló diuretikumok egyidejű alkalmazása hyperkalaemiához vezethet (a szérum káliumszint ellenőrzése ajánlott).
* Antikoagulánsok: a nem-szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják az antikoagulánsok - mint pl. a warfarin - hatását (lásd 4.4 pont).
* Thrombocyta aggregációt gátló szerek, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k): a gastrointestinalis vérzés kockázatát növelik (lásd 4.4 pont).
* Szívglikozidok: a nem-szteroid gyulladáscsökkentők súlyosbíthatják a szívelégtelenséget, csökkenthetik glomeruláris filtrációs arányt, és növelhetik a plazmában a glikozidok szintjét.
* Lítium: A szérum lítium szintje bizonyítottan megnőhet.
* Metotrexát: A szérum metotrexát szintje bizonyítottan megnőhet, és különösen hematológiai toxikus hatása fokozódhat.
* Baklofén: klinikai adatok utalnak arra, hogy az NSAID-ok növelhetik a baklofén szérumszintjét.
* Ciklosporin: növekszik a nephrotoxicitás kockázata.
* Mifepriszton: a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket a mifepriszton alkalmazása után 8-12 napig nem szabad alkalmazni, mivel csökkenthetik a mifepriszton hatásait.
* Takrolimusz: a nephrotoxicitás kockázata fokozódik nem-szteroid gyulladáscsökkentők és takrolimusz együttes adásával.
* Zidovudin: A hematológiai toxicitás kockázata fokozódik nem-szteroid gyulladáscsökkentők és zidovudin együttes adásával. Zidovudin és ibuprofén együttadása bizonyítottan fokozza a haemarthrosis és a haematomák előfordulását HIV pozitív haemophiliás betegeken.
* Kinolon antibiotikumok: állatkísérletekből származó adatok arra engednek következtetni, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a kinolon antibiotikumokkal összefüggésbe hozható görcsök kockázatát. Az egyidejűleg NSAID és kinolon kezelésben részesülő betegek kockázata magasabb a görcsök tekintetében.
* Szulfonilurea-származékok: klinikai vizsgálatokban mutatták ki a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és az antidiabetikumok (szulfonilureák) közötti kölcsönhatásokat. Bár ibuprofén és szulfanilureák közötti kölcsönhatásokat ezidáig nem írtak le, a vércukorszint értékek ellenőrzése ajánlott az egyidejű alkalmazás kapcsán tett elővigyázatossági intézkedésként.
* Szulfinpirazon, probenecid: a probenecid és szulfinpirazon tartalmú készítmények késleltethetik az ibuprofén kiválasztódását.
* Aminoglikozidok: mivel az ibuprofén csökkenti az aminoglikozidok clearance-ét, együttes alkalmazásuk növelheti a nephrotoxicitás és ototoxicitás kockázatát.
* Pemetrexed: együttes alkalmazás során a pemetrexed toxikus hatása fokozódhat.


6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.


6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Kiszerelés:
Algoflex Rapid Mini 200 mg: 12 db, 24 db lágy kapszula
Algoflex Rapid 400 mg: 10 db, 12 db, 20 db, 30 db lágy kapszula

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.


Megjegyzés: ? (egy kereszt)
Osztályozás: I. csoport
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

2 év


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5
Magyarország


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula
OGYI-T-21112/03 12× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/04 24× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula
OGYI-T-21112/05 10× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/06 12× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/07 20× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21112/08 30× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2014. október 3.
A legutóbbi megújítás dátuma:2019.október 10.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2019.10.10.


3OGYEI/53117/2018
OGYEI/53114/2018
OGYEI/42996/2019
OGYEI/42993/2019


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: propionsav-származékok.
ATC kód: M01AE01

Az ibuprofén nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID), propionsav-származék, mely a prosztaglandin szintézis gátlásán keresztül fejti ki hatását. Emberek esetében az ibuprofén csökkenti a gyulladást, és a lázat, továbbá reverzibilisen gátolja a thrombocyta aggregációt.
Klinikai adatok bizonyítják, hogy a 400 mg ibuprofén fájdalomcsillapító hatása akár 8 órán keresztül fennállhat.

Kísérleti adatok arra utalnak, hogy az ibuprofén kompetitív módon gátolhatja a kis dózisban alkalmazott acetilszalicilsav thrombocyta-aggregációra kifejtett hatását, ha beadásuk egyidejűleg történik. Néhány farmakodinamikai vizsgálatban azt mutatták ki, hogy amikor azonnali hatóanyag-leadású acetilszalicilsav adag (81 mg) bevétele előtt 8 órán belül, illetve bevétele után 30 percen belül egyszeri adagban 400 mg ibuprofént adtak be, csökkent az acetilszalicilsav thromboxán-képződésre vagy thrombocyta-aggregációra kifejtett hatása. Habár ezeknek az adatoknak a klinikai helyzetre való extrapolálásában bizonytalanságok vannak, nem zárható ki annak lehetősége, hogy az ibuprofén rendszeres, hosszú távú használata csökkentheti a kis dózisú acetilszalicilsav kardioprotektív hatását. Az ibuprofén esetenkénti alkalmazásáról nem feltételezik, hogy klinikailag jelentős hatást okozna ebben a vonatkozásban (lásd 4.5 pont).

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Az ibuprofén jól felszívódik a gastrointestinalis traktusból. A felszívódott ibuprofén erősen kötődik a plazma-proteinekhez.
Az Algoflex Rapid zselatin kapszulában tartalmaz ibuprofént, hidrofil oldószerben feloldva.
A kapszulát lenyelve, annak zselatin külső kérge a gyomorfolyadékban szétesik és az oldott ibuprofén azonnal felszabadul és felszívódik. Az átlagos plazma csúcskoncentrációt a bevétel után 30 perccel éri el, ha a kapszulát éhgyomorra veszik be.
Az ibuprofén tabletta átlagos plazma csúcskoncentrációja a bevétel után kb. 1-2 óra múlva alakul ki. Összehasonlító vizsgálatok azt mutatták, hogy az ibuprofén hatóanyagot tartalmazó lágy kapszulák esetében a maximális szérumkoncentráció több mint kétszer olyan gyorsan jön létre (32,5 perc), mint az ibuprofént tartalmazó tabletták esetében (90 perc). Ha étkezéssel veszik be, a plazma csúcskoncentráció később alakulhat ki.
Az ibuprofén a májban két fő metabolitra bomlik, amelyek elhanyagolható mennyiségű változatlan ibuprofénnel együtt, elsősorban a vesén keresztül ürülnek ki szabad, vagy konjugált formában.
A veséken keresztül történő kiürülés gyors és teljes.
Az eliminációs felezési idő kb. 2 óra.
Idősekben nem változik szignifikánsan a farmakokinetikai profil.
Korlátozott vizsgálatok alapján az ibuprofén nagyon alacsony koncentrációban választódik ki az anyatejbe.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Nem áll rendelkezésre további információ az alkalmazási előírás egyéb pontjaiban található adatokon kívül.3. GYÓGYSZERFORMA

Lágy kapszula

Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula:
Átlátszó, rózsaszínű (kárminvörös), ovális kapszula (kb. 13 x 8 mm)
Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula:
Átlátszó, rózsaszín-piros színű (kárminvörös), ovális kapszula (kb. 15 x 10 mm)


4. KLINIKAI JELLEMZŐK


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2019.10.10.


3OGYEI/53117/2018
OGYEI/53114/2018
OGYEI/42996/2019
OGYEI/42993/2019


4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
A prosztaglandin szintézis gátlása károsan befolyásolja a terhességet és/ vagy az embrionális illetve a magzati fejlődést.

Az epidemiológiai vizsgálatok adatai szerint a terhesség korai szakaszában alkalmazott prosztaglandin szintézis gátló növeli a vetélés, a cardialis fejlődési rendellenesség, illetve a gastroschisis kockázatát. A cardiovascularis rendellenességek abszolút kockázata kevesebb, mint 1%-ról kb. 1,5%-ra nőtt. A kockázat vélhetően a dózissal és a terápia időtartamával arányosan nő.
Állatkísérletekben a prosztaglandin szintézis gátlók alkalmazása a pre- illetve posztimplantációs vetélések, valamint az embrionális/foetalis letalitás növekvő számát eredményezte. Beszámoltak továbbá különféle fejlődési zavarokról (beleértve a szív-érrendszeri malformációkat), melyek kapcsolatba hozhatók az állatokon alkalmazott prosztaglandin szintézis gátlók organogenetikus periódusra gyakorolt hatásával.
A terhesség első és második trimeszterében az ibuprofén nem adható, csak nagyon indokolt esetben. Gyermekvállalásra készülő vagy az első és második trimeszterben levő nő esetében a legkisebb dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.

A terhesség harmadik trimeszterében valamennyi prosztaglandin szintézist gátló szer a következő veszélyeknek teheti ki
* a magzatot:
- cardiopulmonális toxicitás (a ductus arteriosus korai záródása és pulmonalis hypertonia)
- veseműködési zavar, ami oligohydramnionnal járó veseelégtelenségig progrediálhat;
* a terhesség végén az anyát és az újszülöttet:
- a vérzési idő esetleges megnyúlása antiaggregációs hatás révén, amely alacsony adagok mellett is kialakulhat
- az uterus összehúzódásainak gátlása, ami késleltetett, illetve elhúzódó szülést eredményez.

Következésképpen az ibuprofén a terhesség harmadik trimesztere alatt ellenjavallt (lásd 4.3 pont).

Szoptatás
Korlátozott vizsgálatok alapján az ibuprofén nagyon alacsony koncentrációban választódik ki az anyatejbe, és valószínűtlen, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolna a szoptatott csecsemőre.

Termékenység:
Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy a ciklooxigenáz/ prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerek ovulációra gyakorolt hatásuk révén a női termékenység károsodását okozhatják. Ez a hatás a kezelés megszakításával reverzíbilis (lásd 4.4 pont).


6.1 Segédanyagok felsorolása

makrogol 600,
kálium-hidroxid 85% (E525),
zselatin,
tisztított víz,
részlegesen dehidratált szorbit-szirup (E420),
kárminvörös 43% (E120)


Vissza